Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’autòpsia del detingut descarta que la mort a la comissaria de Ciutat Vella fos violenta
  • CA

El detingut que va morir diumenge al matí a la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Ciutat Vella es deia Aadel i era d’una família de refugiats sirians. La CUP ha tret la seva història a la llum i ha anunciat per a demà a la tarda un acte de protesta contra les morts sota custòdia policial: consideren que són responsabilitat de la policia, encara que no l’hagin causat els agents. 

No hi va haver “mort violenta traumàtica”

De fet, el jutjat d’instrucció 30 de Barcelona ha comunicat avui que el resultat de l’autòpsia “descarta la mort violenta traumàtica i assenyala que va patir una insuficiència cardiorespiratòria aguda”. Ara el jutjat, que per tant no dirigeix la investigació contra ningú –contra cap agent del cos– espera els resultats de les anàlisis per saber si el jove havia pres alguna substància tòxica abans de ser detingut.

Aadel va ser arrestat després de ser retingut per uns vianants. Van assegurar a la policia que ell i un altre noi havien fet el Ronaldinho –uns moviments com els d’un driblatge del futbol per despistar la víctima– a un turista per prendre-li el telèfon mòbil. L’amic va aconseguir fugir amb l’objecte robat però Aadel no es va poder escapar. Quan va arribar la patrulla i el va detenir, va dir que es trobava malament i el van portar a urgències a Pere Camps, on al cap de poc li van donar l’alta.

De tornada a la comissaria, el van fer-se estar en una sala d’identificacions, emmanillat, mentre esperaven el moment de traslladar-lo a les Corts, on hi ha el centre de detinguts de tot Barcelona. Al cap de poc, una agent que estava al costat de la sala va sentir un soroll, es va girar i va veure a través de la porta, de vidre, que havia caigut a terra. Ella i un altre agent el van atendre i van veure que tenia un trau al cap, que s’havia fet en caure. Com que estava inconscient van trucar a una ambulància i van començar a fer-li les maniobres de reanimació. Quan van arribar els sanitaris els van rellevar i van intentar reanimar-lo durant més de mitja hora addicional, però poc abans de les nou del matí van haver de certificar la seva mort.

Les càmeres de seguretat de la sala d’identificacions van gravar la seqüència. Segons fonts policials, s’hi veu com el noi està assegut al banc i s’estira, probablement perquè es troba malament. I instants després rodola i cau a terra. És en aquest moment que es agents el senten i acudeixen a veure què li ha passat.

Història dramàtica d’una família siriana

Encara que no hi hagi responsabilitats penals, la CUP recorda que la vida d’una persona que és en una comissaria és responsabilitat del cos policial i critica que “ningú s’ha pres la molèstia d’emetre un comunicat lamentant la seva mort”.

La formació també ha volgut explicar la història del noi, que comença a Síria. L’any 2012, quan tenia només 12 anys, va fugir del seu país en guerra sol i va travessar tot el nord d’Àfrica per anar a buscar el seu pare, la seva segona dona i els fills de la parella –germans seus– al Marroc. Des d’allà van aconseguir arribar a Melilla, on van demanar asil a l’estat espanyol. Després van traslladar-se a Barcelona i el pare hi va morir i la dona del seu pare va cedir la custòdia d’Aadel a la DGAIA, segons la CUP. I recentment li havien denegat la petició d’asil.

Per protestar per tot plegat, la CUP convoca la protesta demà, a les 18 hores, al carrer Vistalegre del Rava, el lloc on va ser detingut.

Més notícies
Mor un detingut a la comissaria de Ciutat Vella dels Mossos
Notícia: Mor un detingut a la comissaria de Ciutat Vella dels Mossos
Comparteix
Era un noi de 18 anys arrestat unes hores abans per un intent de robatori al carrer

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa