Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El jutjat va amenaçar els Mossos d’acusar-los de “desobediència” si no desnonaven el Juan i la Lívia

La magistrada a càrrec del jutjat de primer instància número 22 de Barcelona, María Teresa Tejero Blanco, va enviar un requeriment als Mossos d’Esquadra ordenant-los que garantissin que avui el Juan i la Lívia serien desnonats de casa seva. Segons fonts judicials a les quals ha tingut accés el TOT Barcelona, la jutgessa va demanar que es destinessin els “efectius necessaris i suficients” perquè s’aconseguís “sense més dilacions” el desallotjament d’aquesta família gracienca que avui, finalment, ha quedat expulsada del pis on ha viscut els últims dotze anys. Així, el text que va enviar Tejero Blanco a la policia contemplava que “encara que hi hagi concentració de persones que intentin impedir-ho”, s’havia de garantir el compliment “de l’ordre judicial i la seguretat de la comitiva” sota “l’advertiment d’incórrer en un delicte de desobediència”. 

Aquesta informació donaria context a les reticències del conseller d’Interior, Miquel Buch, a fer marxa enrere en el desallotjament d’aquest matí tot i la pressió política que s’ha trobat. Entre d’altres, el departament d’Interior ha rebut la trucada de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha assegurat que era “incomprensible i intolerable aquest desplegament policial”. Feia referència al gran dispositiu que s’ha establert a la travessera de Gràcia per desfer el bloqueig que una seixantena d’activistes pel dret a l’habitatge havien establert a la porta d’entrada al bloc on vivien el Juan, la Lívia i els seus tres fills. S’han arribat a enviar set dotacions d’antiavalots de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i cinc de la Brigada Mòbil (BRIMO).

En aquest sentit, fonts policials havien repetit per activa i per passiva que actuaven com a policia judicial. És més, Buch ha respost al toc d’atenció de Colau assegurant que “els Mossos depenen només de la judicatura en cas de desnonaments”. Aquest argument, que quedaria invalidat en la resta de casos en què el jutjat ordena un desallotjament però finalment no s’acaba produint, amagava, en el fons, una amenaça poc dissimulada de la jutgessa barcelonina.

Aquesta determinació judicial encaixa, alhora, amb un altre element sorprenent del cas d’aquest matí: el poc espai temporal entre el segon intent de desallotjament, el passat dia 10 de desembre, i el tercer, avui, dia 20. Normalment passen mesos entre una prova i la següent. El Sindicat de Llogateres, l’entitat de defensa de l’habitatge especialitzada en el seguiment de casos d’arrendataris que s’han d’enfrontar a processos d’expulsió, assegura que per ells ha estat una decisió inèdita. La seva portaveu, Marta Ill, ha destacat que “com a sindicat, que fa gairebé tres anys que existim, no ens hem trobat mai una situació com aquesta”. 

Tot aquest procés, a més, s’ha donat amb un últim ingredient de difícil comprensió: la jutgessa ja sabia que el Juan i la Lívia tenien adjudicat un nou pis a través de la borsa de lloguer municipal i que estaven a l’espera de poder-s’hi traslladar al gener. I, per tant, tenia constància que en tres setmanes ja no serien a l’edifici i no caldria fer-los fora. La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha puntualitzat fins i tot que se li havia traslladat la informació per escrit. Tot i això, el desnonament, amb un gran dispositiu policial, ha tirat endavant. Han quedat diverses persones ferides, una detinguda i, segons asseguraven els mateixos agreujats, almenys un parell de joves denunciats.  

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tots som Esther a desembre 22, 2019 | 05:44
    Tots som Esther desembre 22, 2019 | 05:44
    Cal destacar el vergonyós comportament del sindicat de llogaters que van ocupar les zones comuns de l'edifici embrutant.ho tot, però el pitjor va ser el mateix dia del desnonament, que van segrestar a tots els veïns de l'edifici impedint-los d'anar a treballar i fins i tot d'anar al metge. Donades les circumstancies (segrest de persones amb violència) el desnonament va ser fins i tot suau.
  2. Icona del comentari de: remigio III a desembre 22, 2019 | 19:04
    remigio III desembre 22, 2019 | 19:04
    Doncs si la jutgessa sabia la situació d'aquest matrimoni i, ha actuat d'aquesta manera , cal que no s'oblide i quan abans siga asseguda a la banque d'un tribunal honrat i just.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa