Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La justícia rebutja el nou intent d’aplicar el toc de queda a Barcelona

Els intents de la Generalitat per restringir cada vegada més els paràmetres per aplicar el toc de queda han xocat amb la justícia fins a dues vegades en menys d’una setmana. Avui, de nou, els jutges han respost al govern de Pere Aragonès que no accepten la proposta per tornar a aplicar el toc de queda a Barcelona amb la situació sanitària vigent.

Dijous passat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va denegar el plantejament del Govern de mantenir la restricció de la mobilitat nocturna a 148 municipis. Només ho va permetre en 19 casos, els que mostraven les incidències de contagis de covid-19 més altes. Els últims dies, però, l’executiu català ha tornat a la càrrega i ha reclamat que es recuperi el toc de queda 43 municipis. Entre ells, Barcelona. Davant d’això, el TSJC s’ha mantingut ferm en les seves consideracions de la setmana passada i ho ha tornat a tombar.

El jutges que van analitzar la petició del Govern de la setmana passada van concloure que les peticions de mantenir la restricció de la mobilitat nocturna en la majoria de poblacions no es justificaven per “raons sanitàries” sinó per motius de “seguretat i ordre públic” i apuntaven que aquests problemes havien de ser atesos d’una forma diferent. El departament de Salut, d’altra banda, considera que les grans ciutats és on acostumen a donar-se les grans concentracions de gent en espais petits. També subratllen que les interaccions de matinada les protagonitzen les franges d’edat amb més incidència de la malaltia actualment.

La nova petició de la Generalitat incloïa que s’apliqués el confinament nocturn a totes les poblacions amb més de 20.000 habitants que tinguin una incidència de 125 casos o més per cada 100.000 habitants. La taxa de contagis proposada és la mateixa que es va trobar el revès judicial la setmana passada, però la novetat en l’argumentari del govern català es basava en les implicacions sanitàries que comporten les ciutats en ple estiu, especialment després que els últims dies s’hagin vist imatges d’aglomeracions com les de Gràcia.

La nova resposta del TSJC

Ara, el TSJC ha rebutjat la nova proposta del Govern. El tribunal recorda que en la resolució de dijous passat no va autoritzar el toc de queda en els municipis de més de 5.000 habitants amb una IA7 menor de 250 casos, de manera que també s’incloïen els de més de 20.000 habitants.

El tribunal destaca que no s’ha produït “cap modificació” en les circumstàncies al·legades per l’autoritat sanitària i que “no es justifica” que hagi canviat la corba epidèmica ni les dades entre les dues peticions del Govern, presentades amb 48 hores de diferència.

El TSJC afegeix que el Govern no ha presentat les dades actualitzades i que una part dels municipis grans per als quals el Govern demanava el toc de queda es troben per sota d’una IA7 de 125, “de manera que segons les seves pròpies premisses resultaria encara més innecessari i desproporcionat”, argumenta.

En la resolució d’aquest dilluns, el tribunal assenyala que el control de las interaccions socials “no és una mesura que hagi de ser autoritzada per jutjats ni tribunals” i afegeix que durant el dia és un tema “indiscutiblemente” de policia administrativa i que no muta a una “qüestió sanitària” segons les franges horàries.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a agost 23, 2021 | 19:00
    Anònim agost 23, 2021 | 19:00
    Doncs molt bé!. Ja n'hi ha brou de normatives absurdes, de bajanades i collonades.

Nou comentari

Comparteix