Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Judici per decidir si l’ansietat provocada per l’exposició a l’amiant és una malaltia professional

El primer judici a l’Estat per l’angoixa produïda a un grup de treballadors contra Federal Mogul –antiga Honeywell, dedicada a la fabricació de pastilles de fre per a la indústria de l’automoció i situada a la Zona Franca– per l’exposició a l’amiant ha quedat vist per sentència al Jutjat Social número 2 de Barcelona. Els treballadors reclamen que es reconegui com a malaltia professional l’angoixa que suposa desenvolupar la seva feina en un entorn propici perquè anys més tard s’acabi desenvolupant alguna malaltia relacionada amb l’exposició a l’amiant.

L’empresa, per la seva banda, ha argumentat que no hi havia possibilitat que els treballadors patissin danys. Segons el Col·lectiu Ronda, molts d’ells han estat exposats a la inhalació de fibres d’amiant i ara han de sotmetre’s cada any a una revisió “exhaustiva” per descartar patologies. A més, ha assenyalat que l’empresa ha estat condemnada una vintena de vegades per incomplir “sistemàtica i reiteradament” les mesures de protecció als treballadors.

El Col·lectiu sosté que l’angoixa dels seus clients està “plenament justificada” després que l’empresa fes servir l’amiant com a principal matèria primera des del 1952 fins al 2002, any en què es va fer efectiva la prohibició per fer servir aquest material a l’Estat. Entre la vintena de condemnes que acumula l’empresa hi ha resolucions d’alts tribunals com el TSJC i el Suprem per la defunció i les greus patologies que van patir membres de la seva plantilla com a conseqüència de la inhalació de les fibres d’amiant en condicions de mancança de mesures de prevenció.

D’acord amb el Col·lectiu Ronda, els incompliments fan referència a l’absència de controls mèdics específics i de dobles taquilles per evitar la contaminació de la roba al carrer, a la manca d’equips individuals de protecció i formació específica i la inexistència de sistema d’extracció o no fer-se càrrec de la roba de treball, entre d’altres.

Optimisme del Col·lectiu Ronda

Després que el judici hagi quedat vist per sentència, l’advocat dels treballadors ha mostrat el seu optimisme perquè la justícia acabi reconeixent l’angoixa dels treballadors. “Resulta perfectament exigible que les empreses que han exposat els seus treballadors a l’amiant sense adoptar les pertinents mesures de seguretat es facin càrrec d’indemnitzar aquestes persones pel patiment d’una vida sencera d’angoixa”, ha assenyalat Àlex Tisminetzky, assessor legal dels treballadors.

La demanda interposada pel grup de quatre treballadors és diferent a la d’una altra formulada per un grup de cinc treballadors i que havien vist com el judici se suspenia fins a tres cops després que el jutge estimés la petició de l’empresa amb l’objectiu de demorar el procés, segons el Col·lectiu Ronda.

El judici d’aquest dimarts ha estat el primer a l’Estat d’aquestes característiques però té un antecedent a França, concretament a París. En aquella ocasió, l’alt tribunal parisenc va imposar a Bosch –empresa que va absorbir la divisió francesa de Honeywell– l’obligació d’indemnitzar 80 empleats per “lesions d’ansietat”.

Més notícies

Detecten càncer a quatre extreballadors del metro per possible exposició a l’amiant

Notícia: Detecten càncer a quatre extreballadors del metro per possible exposició a l’amiant
Comparteix
TMB reconeix els diagnòstics però recorda que els tumors desenvolupats “poden tenir causes diverses”
Notícia: Detecten càncer a quatre extreballadors del metro per possible exposició a l’amiant - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa