Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona acorrala el càncer de còlon

Un grup d’investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB) ha aconseguit detectar les cèl·lules que causen la metàstasi al càncer de còlon, el tercer més comú del món amb uns dos milions de casos nous cada any. En un estudi publicat a la revista ‘Nature’, han detallat que els experiments amb ratolins són satisfactoris i conclouen que és possible eliminar aquestes cèl·lules per mitjà de tècniques genètiques i, com a conseqüència, evitar la formació de metàstasi. Els ratolins que desenvolupen càncer de còlon es mantenen lliures de malaltia després de la cirurgia del tumor primari i no pateixen posteriors recaigudes.

Les cèl·lules poden ser identificades fins i tot després que el tumor primari s’hagi extirpat amb cirurgia. Els investigadors expliquen que, un cop practicada la cirurgia i la quimioteràpia, aquestes cèl·lules tumorals residuals que ara s’han descobert queden amagades en òrgans com ara el pulmó o el fetge i resulten invisibles a les tècniques diagnòstiques que s’usen a la clínica.

Evitar el fenomen de les recaigudes

Eduard Batlle, cap de laboratori de càncer colorectal a l’IRB Barcelona, assegura que es tracta “d’un primer pas per prevenir les metàstasis en pacients que debuten amb una malaltia localitzada” i que comprendre i evitar el fenomen de les recaigudes després de la cirurgia “és una necessitat mèdica no resolta”. De fet, la situació coneguda com a recaiguda afecta entre el 20 i el 35% dels pacients. 

El nou model experimental que s’ha creat permet aïllar una part minúscula de les cèl·lules tumorals disseminades amagades a l’organisme. “Hem pogut caracteritzar el tumor primari i la dinàmica de la malaltia residual, veient com evoluciona cada metàstasi durant la progressió de la malaltia”, ha apuntat Adrià Cañellas-Socias, primer autor de l’estudi.

Tractament amb immunoteràpia previ a la cirurgia

A més, l’equip d’Eduard Batlle ha dut a terme una estratègia terapèutica per eradicar la malaltia residual i prevenir-ne la recurrència. Aquesta estratègia demostra que les metàstasis incipients, quan encara no són visibles, es poden eliminar mitjançant un tractament amb immunoteràpia, previ a la cirurgia.

Des de l’IRB destaquen que tots aquests descobriments obren la porta a noves línies de recerca. Els científics responsables de l’estudi centren ara els seus esforços en estudiar en quin moment les cèl·lules que han arribat al fetge s’activen per tornar a generar un tumor, amb la finalitat d’interferir en aquest procés i evitar la formació de metàstasi. També treballen per entendre quins factors influeixen en l’aparició d’aquestes cèl·lules i per què el nombre d’aquestes cèl·lules varia en funció del pacient.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa