Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La iniciativa municipal que vol recuperar un canal hidràulic medieval
  • CA

Barcelona vol tenir present la seva memòria col·lectiva i recordar d’on ve i que l’ha convertit en la ciutat que és avui. És per això que l’Ajuntament ha impulsat el Pla Director del Rec Comtal. El seu objectiu és conservar i donar valor el patrimoni del Rec Comtal, un canal hidràulic originari de mitjans del segle X que va funcionar fins al segle XX. És a dir, va abastir d’aigua la ciutat durant 1.000 anys.

El Rec Comtal va abastir d'aigua la ciutat fins al segle XX / Ajuntament de Barcelona
El Rec Comtal va abastir d’aigua la ciutat fins al segle XX / Ajuntament de Barcelona

El projecte del consistori va més enllà de conservar el que queda del canal, també vol crear un recorregut per 33 punts de la ciutat pels quals passava el Rec Comtal. La idea és fer espais públics de repòs, espais verds i d’interpretació de les restes arqueològiques. Per tal d’aconseguir-ho, l’Ajuntament ha explicat en un comunicat publicat aquest dissabte que “s’aplicaran criteris ambientals, paisatgístics i de patrimoni”.

El canal passava per 11 barris de la ciutat

El canal naixia al municipi de Montcada i Reixac i, en arribar a Barcelona, passava per 11 barris dels districtes de Nou Barris, Sant Andreu, l’Eixample, Sant Martí i Ciutat Vella. És a dir, connectava la ciutat amb un dels seus municipis veïns i travessava bona part de les seves zones oest i nord.

El canal passava per 11 districtes de la ciutat / Ajuntament de Barcelona
El canal passava per 11 districtes de la ciutat / Ajuntament de Barcelona

Una de les coses que vol recuperar aquesta iniciativa és la part social de l’antiga infraestructura. El fet que estigués a l’aire lliure la va convertir en un punt de trobada i en un espai on els barcelonins feien vida social. En l’àmbit econòmic també va tenir importància, ja que també va contribuir al fet que s’explotés l’agricultura i la indústria. Tal com ha recordat l’Ajuntament, tot això fa que sigui un element clau per entendre el desenvolupament econòmic i social de Barcelona en els darrers 1.000 anys.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Linares Edo Monfort a febrer 09, 2023 | 10:34
    Linares Edo Monfort febrer 09, 2023 | 10:34
    Es interesante la actitud municipal de restaurar parte de un canal, para evitar su destrucción y olvido. En Fanzara tenemos un canal La Escaleta, probablemente de época romana, situado en las rocas verticales del río Mijares, que pasa a unos 15 m. de altura del nivel del río, que limpiamos la vegetación y pusimos cables de amarre. Aporto ficha de este.
  2. Icona del comentari de: Linares Edo Monfort a febrer 09, 2023 | 10:44
    Linares Edo Monfort febrer 09, 2023 | 10:44
    Es de agradecer la iniciativa publica del Ayuntamiento de Barcelona en diseñar un parque públioo que contenga un elemento patrimonial como es el canal que aportaba aguas a la ciudad.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa