Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Denúncies per identificacions racistes diàries al metro de Barcelona

SOS Racisme ha llançat un crit d’alerta aquest divendres davant de l’elevat nombre de denúncies que assegura que li arriben cada dia per indentificacions policials per motius racials, sobretot a Barcelona. L’ONG ha explicat que la majoria de les queixes que rep es concentren sobretot a les boques de parades de metro de Barcelona. Passa a les estacions que es concentren a Ciutat Vella i l’Eixample, apunta l’organització antiracista, informa l’ACN.

Les dades provenen d’una aplicació per fer aquest tipus de denúncies que l’ONG va posar en marxa el febrer. L’entitat ho ha denunciat a la comissió d’estudi del model policial.

En la primera compareixença de la comissió, dues representants de SOS Racisme, Kaire Ba Dejuan i Marilda Sueiras, han denunciat les identificacions policials per motius racials. “Que des del febrer haguem rebut dues queixes al dia per aquesta mena d’identificacions ens sembla molt perquè encara hi ha molta gent que no coneix l’aplicació a través de la qual es pot fer”, ha exposat Dejuan. L’aplicació s’anomena Pareu de parar-nos

Un autòcton per set estrangers

Segons Kaire Ba Dejuan, per cada identificació que fan els Mossos d’Esquadra pel carrer a un autòcton se’n fan set a persones estrangeres. “S’identifica a la gent pel seu fenotip de forma massiva. Es tracta d’una manifestació de racisme institucional”, ha valorat Dejuan, que ha detallat que les nacionalitats més identificades per la policia són la marroquina, romanesa, equatoriana, dominicana i colombiana.

Les dues representants han reivindicat que les detencions es fan sense que hi hagi un motiu de caràcter policial i que això ho demostra la baixa taxa d’obertura d’expedients després de les identificacions a estrangers. “La taxa d’encert en identificacions a estrangers, és a dir, de quantes vegades s’obre un procediment policial després d’una identificació, és més baix que en el cas dels espanyols”, ha dit la portaveu de l’entitat.

De fet, ha mostrat als diputats unes dades amb les que van fer un informe sobre aquesta qüestió al 2018 i que van ser proporcionades pels Mossos d’Esquadra. Són dades de les identificacions que va fer la comissaria del districte de Ciutat Vella de Barcelona al 2018. En aquell cas es van practicar 9.042 identificacions a estrangers i només el 33% d’aquestes van derivar en un expedient policial, mentre que es van fer 3.100 identificacions a espanyols i el 42% van acabar expedient policial.

Més notícies
Obres del tram central de la L9 / ACN

La línia L9 del metro estarà acabada el 2028, 21 anys després de començar-la

Notícia: La línia L9 del metro estarà acabada el 2028, 21 anys després de començar-la
Comparteix
El primer tram, entre Can Zam i Can Peixauet, es va estrenar el 2009, i el Govern ha anunciat que d'aquí a sis anys tindrà en marxa el tronc central

Així pots pagar el metro des del mòbil amb la T-Mobilitat

Notícia: Així pots pagar el metro des del mòbil amb la T-Mobilitat
Comparteix
Passos a seguir per poder usar els bitllets de transport directament des del mòbil o amb una targeta recarregable
Intercanviador de metro a Barcelona / ES

La xarxa de metro estarà videovigilada el 2025 per perseguir la LGTBIfòbia

Notícia: La xarxa de metro estarà videovigilada el 2025 per perseguir la LGTBIfòbia
Comparteix
TMB preveu incrementar les càmeres de seguretat als trens per disposar d'imatges a temps real
Un dels moments del recorregut dels joves per les obres de la línia 9 / The Proper People

VÍDEO | Un grup d’americans es cola a les obres de la línia 9 del metro

Notícia: VÍDEO | Un grup d’americans es cola a les obres de la línia 9 del metro
Comparteix
La peça audiovisual mostra l'estat d'abandonament de les obres que han de connectar els dos trams de la línia ja en funcionament

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a juny 17, 2022 | 20:22
    Ricard juny 17, 2022 | 20:22
    A l'aeroport de Barcelona o de Ciutat de Mallorca si parles català amb segons qui també t'identifiquen, i a sobre si poden et fan perdre el vol. Amb mala sort a sobre et denuncien per desacatament. I mai els cau el pèl. I saben què, SOS Racisme en aquests casos no mou un dit. Per mi que es facin fotre! Ells sí són racistes.
  2. Icona del comentari de: Miquel Myers a juny 18, 2022 | 10:01
    Miquel Myers juny 18, 2022 | 10:01
    La notícia no deixa clar si t'identifiquen per no ser blanc o per portar un llençol farcit de mercaderies il·legals, tal com mostra la foto afegida al text. D'altra banda, un 33% d'expedients policials no està gens malament, per identificar a ullímetre; tampoc no queda gens clar quina pinta tenien els espanyols identificats dels quals es van generar un 42% d'expedients policials; espanyols no blancs?. El que sí que és fàcil d'endevinar quants de tots aquests expedients han comportat una acció penal: entre cap i un 0%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa