Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Així és l’hivernacle futurista instal·lat a Collserola
  • CA

Sembla un refugi alçat a Barcelona enmig d’un moment obscur i incert com és l’actual. Es tracta d’un hivernacle ecològic, construït per Solar Greenhouse i s’ha aixecat al parc natural de Collserola, “amb materials naturals de quilòmetre zero”, explica la fundació, que el publicita com un “espai per al cultiu autosuficient com a solució per produir aliments i energia a les ciutats”. L’objectiu és que es puguin instal·lar per cultivar aliments tant al camp com a les terrasses d’edificis de les ciutats i s’ofereix com una solució per “lluitar davant de possibles crisis alimentàries o energètiques del futur”.

L’hivernacle, concebut amb tècniques de construcció digitals, ha sigut desenvolupat per un equip d’estudiants i investigadors del Màster en Edificis Ecològics Avançats i Biociutats de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC). La instal·lació és autosuficient per produir energia i aliments.

El prototip d'hivernacle desenvolupat per Solar Greenhouse i instal·lat a Collserola / IAAC / Pati Núñez Agency
El prototip d’hivernacle desenvolupat per Solar Greenhouse i instal·lat a Collserola / IAAC / Pati Núñez Agency

L’aigua, el substrat i els materials de construcció emprats en el prototip s’han obtingut en els voltants on s’aixeca el model al parc natural de Collserola. “Els aliments cultivats passen directament de la producció al consum, estalviant la cadena de distribució”, destaquen. L’estructura de l’hivernacle ha estat construïda amb pi d’extracció sostenible, recollit i processat a la zona de Valldaura, el sostre és de vidre. “Es disposa en forma de diamant per permetre una captura total de la llum solar, que entra directa cap als panells solars i permet que les plantes cultivades a l’interior rebin llum directa”, comenten els seus creadors.

La instal·lació es divideix en dues plantes. A la planta baixa s’ubica la zona per a la germinació de les plantes i al pis superior es cultiva. Els seus dissenyadors asseguren que s’obté una “collita considerable que s’aconsegueix, entre d’altres, gràcies a tècniques hidropòniques avançades, que permeten a les plantes créixer sense utilitzar sòl agrícola”, apunten els impulsors de l’hivernacle. A més, es dota d’un “sistema de subministrament de nutrients que es distribueix en tancs d’emmagatzematge, entrades de nutrients i canonades per alimentar les plantes”. També s’ha equipat amb un sistema de “llum led que facilita els cicles de creixement amb l’ajuda de Llum Negra”, afegeixen.

El prototip d'hivernacle desenvolupat per Solar Greenhouse i instal·lat a Collserola / IAAC / Pati Núñez Agency
El prototip d’hivernacle desenvolupat per Solar Greenhouse i instal·lat a Collserola / IAAC / Pati Núñez Agency

Tant al camp com a la ciutat

L’hivernacle dissenyat a Barcelona “representa el proper pas cap a una transformació agrícola més ecològica i un avenç en la lluita contra la pobresa alimentària i energètica”, sostenen els seus creadors. “L’objectiu ha estat dissenyar i construir un sistema que pogués ser replicat tant a l’entorn rural com a urbà”, afegeixen.

El prototip forma part d’una investigació per fomentar “el cultiu autosuficient com a solució per produir aliments i energia a les ciutats” i reduir emissions contaminants. “El resultat és un hivernacle avançat que utilitza energia solar, materials sostenibles i tecnologia de cultiu avançada que pot ser instal·lat al camp o als terrats urbans, contribuint de forma efectiva a l’autosuficiència alimentària”, expliquen.

Més notícies
Un ordinador, un mòbil i una llibreta en un despatx | Pixabay
La via per accedir a wifi gratuït durant un any a Barcelona
Notícia: La via per accedir a wifi gratuït durant un any a Barcelona
Comparteix
Projecte pilot al districte de Sant Andreu per mitigar la bretxa digital
La Fira de la Gran Via, preparada per al Mobile World Congress 2022 / ACN
Pinya al Mobile per tornar a situar Barcelona i Catalunya a ulls del món
Notícia: Pinya al Mobile per tornar a situar Barcelona i Catalunya a ulls del món
Comparteix
Aragonès subratlla la "força" que el congrés aporta al país abans de coincidir al sopar institucional amb Felip VI

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa