Sembla un refugi alçat a Barcelona enmig d’un moment obscur i incert com és l’actual. Es tracta d’un hivernacle ecològic, construït per Solar Greenhouse i s’ha aixecat al parc natural de Collserola, “amb materials naturals de quilòmetre zero”, explica la fundació, que el publicita com un “espai per al cultiu autosuficient com a solució per produir aliments i energia a les ciutats”. L’objectiu és que es puguin instal·lar per cultivar aliments tant al camp com a les terrasses d’edificis de les ciutats i s’ofereix com una solució per “lluitar davant de possibles crisis alimentàries o energètiques del futur”.
L’hivernacle, concebut amb tècniques de construcció digitals, ha sigut desenvolupat per un equip d’estudiants i investigadors del Màster en Edificis Ecològics Avançats i Biociutats de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC). La instal·lació és autosuficient per produir energia i aliments.

L’aigua, el substrat i els materials de construcció emprats en el prototip s’han obtingut en els voltants on s’aixeca el model al parc natural de Collserola. “Els aliments cultivats passen directament de la producció al consum, estalviant la cadena de distribució”, destaquen. L’estructura de l’hivernacle ha estat construïda amb pi d’extracció sostenible, recollit i processat a la zona de Valldaura, el sostre és de vidre. “Es disposa en forma de diamant per permetre una captura total de la llum solar, que entra directa cap als panells solars i permet que les plantes cultivades a l’interior rebin llum directa”, comenten els seus creadors.
La instal·lació es divideix en dues plantes. A la planta baixa s’ubica la zona per a la germinació de les plantes i al pis superior es cultiva. Els seus dissenyadors asseguren que s’obté una “collita considerable que s’aconsegueix, entre d’altres, gràcies a tècniques hidropòniques avançades, que permeten a les plantes créixer sense utilitzar sòl agrícola”, apunten els impulsors de l’hivernacle. A més, es dota d’un “sistema de subministrament de nutrients que es distribueix en tancs d’emmagatzematge, entrades de nutrients i canonades per alimentar les plantes”. També s’ha equipat amb un sistema de “llum led que facilita els cicles de creixement amb l’ajuda de Llum Negra”, afegeixen.

Tant al camp com a la ciutat
L’hivernacle dissenyat a Barcelona “representa el proper pas cap a una transformació agrícola més ecològica i un avenç en la lluita contra la pobresa alimentària i energètica”, sostenen els seus creadors. “L’objectiu ha estat dissenyar i construir un sistema que pogués ser replicat tant a l’entorn rural com a urbà”, afegeixen.
El prototip forma part d’una investigació per fomentar “el cultiu autosuficient com a solució per produir aliments i energia a les ciutats” i reduir emissions contaminants. “El resultat és un hivernacle avançat que utilitza energia solar, materials sostenibles i tecnologia de cultiu avançada que pot ser instal·lat al camp o als terrats urbans, contribuint de forma efectiva a l’autosuficiència alimentària”, expliquen.