L’històric restaurant Quo Vadis del Raval es prepara per reobrir. Bé, reobrirà el local que va acollir aquest establiment de renom durant dècades a Barcelona. La idea és que aixequi la persiana “abans de Setmana Santa” i “amb el mateix nom”, explica l’empresari Manuel Puig. La seva família va gestionar El Puma, un bufet lliure del carrer d’Aribau, i ara té, entre altres establiments, el Julivert Meu del carrer del Bonsuccés.
Situat al carrer del Carme 7, al barri del Raval, el restaurant va agafar el nom de la pel·lícula Quo Vadis?, de Mervyn LeRoy (1951). A tocar del Liceu i a un pas de la Rambla, es va fer famós per ser el restaurant dels ressopons del coliseu líric. Segons Puig, l’establiment estarà obert abans de Setmana Santa, però intentarà que sigui entre gener i març, amb les dates del Mobile, que se celebrarà a Barcelona del 26 al 29 de febrer, posades al cap.
La carta del Quo Vadis original
El gastrònom Ramon Roset recordava el 2021 al Va de Gust que la carta del Quo Vadis es va mantenir invariable al llarg dels seus cinquanta-set anys. S’hi feia “una cuina d’estil tradicional que mirava de reüll a la cuina francesa, molt ben elaborada i basada en un producte fresc de primera qualitat, servit pel mercat de la Boqueria“. I entre els plats hi destacaven els suflés, l’arròs a la milanesa, el cap i pota, els canelons Rossini, les anques de granota a la provençal, el llobarro amb fonoll, el lluç amb salsa de safrà, els peus de porc fet a la graella amb allioli, la tête de veau a la vinagreta, el fricandó amb bolets, el civet de senglar o el filet de toro.
Tot i que s’inspirarà en la tradició culinària catalana i recollirà l’interès pels bolets de temporada que tenia el primer Quo Vadis, l’oferta del nou establiment serà molt més eclèctica, amb hamburgueses, pollastre a l’ast, tapes i diferents tipus de bacallà. Puig diu que s’assemblarà al que fa Los Caracoles, amb prop de cent noranta anys, tot i que també cita a la cadena APluma, especialitzada en pollastres a l’ast. A més, a la planta superior, l’empresari obrirà un espai per a singles, entre 40 i 50 anys, on s’organitzaran trobades per xerrar mentre es menja amb “música tènue” de fons.

Inspirat en una pel·lícula
El Quo Vadis va tancar el juny de 2013. Havia obert el 1956 i durant anys va ser el restaurant dels ressopons del Liceu, va explicar el propietari, Martí Forcada fill, a La Vanguardia poc abans de plegar, El nom de l’establiment el van posar els seus pares, Martí Forcada i Mercè Bonastre, inspirant-se en la pel·lícula Quo Vadis?, que havien vist al cinema Windsor l’any 1954.
Amb posterioritat, van ser Martí i Maria Rosa, els fills de la parella, els que es van fer càrrec del Quo Vadis. En els anys d’èxit, el restaurant s’omplia de gent de Barcelona, de Sarrià, de l’Eixample… Polítics, escriptors, artistes, cantants i públic del Liceu eren habituals del Quo Vadis. Se servien més d’un centenar de coberts al dia. Però fa una dècada, amb la Rambla convertida en epicentre turístic, el local es va quedar obsolet. “Aquest negoci no és pel turisme que passeja ara per la Rambla”, va dir Martí al diari del grup Godó.
El 1980, el Quo Vadis va aconseguir una estrella Michelin, que va mantenir fins al 1985. En els seus millors anys va arribar a tenir una vintena de treballadors, amb aparcacotxes, guarda-roba i grum. L’incendi del Liceu del 1994 va suposar un important revés pel restaurant, que va perdre molta clientela, tant pel tancament del teatre com per l’enrenou de les obres a tota la zona. El teatre va reobrir cinc anys després del sinistre. Martí Forcada fill va decidir jubilar-se i tancar el restaurant el 2013, poc temps després de la mort de la seva mare, Mercè, que havia fundat el restaurant amb el seu pare.
De l’establiment original no en queda quasi res
Puig explica que almenys anava un cop per setmana a dinar al Quo Vadis amb la seva família. La seva intenció és contactar amb l’antic propietari, Martí Forcada fill, per explicar-li els seus plans amb el local, tot esperant que li faci il·lusió que es reobri l’establiment amb el nom que li van posar el Martí Forcada i la Mercè Bonastre.
L’empresari assegura que de l’antic Quo Vadis no hi queda res, únicament uns vitralls en una de les sales. Durant sis anys, en aquest local de dues plantes al carrer del Carme 7 hi ha hagut el Beerlinale, un negoci especialitzat en cerveses, que disposava de 30 tiradors i unes 180 referències d’ampolla, tot i que també s’hi podia menjar. A la façana de l’edifici hi ha desaparegut qualsevol referència al Quo Vadis i encara hi ha el cartell del Beerlinale.