Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Govern alerta que els pacients del Clínic podrien ser víctimes d’estafes

Els pacients de l’Hospital Clínic de Barcelona podrien ser víctimes en les pròximes setmanes d’estafes després d’aquesta primera filtració de dades. Així ho ha alertat aquest dijous el director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy, que ha demanat prudència i que els possibles afectats comprovin abans de fer res la procedència dels missatges que puguin rebre en nom de l’equipament sanitari.

En una roda de premsa des de l’Hospital Clínic aquest dijous al migdia, Roy ha remarcat que no s’han perdut dades personals dels pacients del centre, però ha reconegut que hi ha un alt risc que les persones que s’han vist afectades amb la publicació de les seves dades rebin en els pròxims dies comunicacions escrites o d’altre tipus dels ciberdelinqüents. En aquest sentit, les autoritats recorden que no s’han d’obrir mai missatges amb enllaços externs o que reclamin dades personals. “Cal comprovar sempre l’origen de la font per evitar riscos d’infecció”, ha afegit Roy.

Per la seva banda, el director mèdic de l’Hospital Clínic, Antoni Castells, ha apuntat en la mateixa compareixença que la informació publicada són dades de caràcter personal de pacients, personal i proveïdors del centre sanitari. En cap cas, ha puntualitzat, s’han vist compromeses dades de caràcter estructural, és a dir, que no s’han perdut dades dels historials mèdics dels pacients. Tampoc cap dada que posi en risc el secret professional o industrial dels assajos clínics que es porten a terme a l’hospital. La informació està disponible de manera gratuïta i és accessible per a qualsevol persona amb un coneixement mínim per navegar per la ‘darkweb’.

Impossible eliminar la informació filtrada

Al seu torn, Ramon Chacón, cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal, ha explicat aquest dijous que tot i que inicialment van bloquejar dos servidors dels ciberdelinqüents en dos continents diferents, finalment no han pogut evitar la publicació de part de la informació robada. Chacón ha lamentat que un cop la informació ha arribat a la ‘darkweb’, on no està indexada, és impossible eliminar-la, però ha recordat que les dades publicades provenen d’un fet delictiu i que tothom que les descarregui i en faci ús, sigui quin sigui, estarà incorrent en un delicte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa