Un forn històric de Barcelona fa el millor pa de pagès de Catalunya. Es tracta del forn de pa Montserrat -Montserrat Forners, a les xarxes-, un establiment que es troba al carrer dels Castillejos, 366, al barri del Baix Guinardó. Aquest mateix comerç ja va guanyar el guardó l’any 2022. El premi està dotat amb 2.000 euros.
La història del forn es remunta al 1894, al barri de Sants, i disposa de fleca al carrer dels Castillejos, molt a prop de l’Hospital de Sant Pau, des del 1947. El premi el va recollir el forner Marc Casamitjana en un acte que va tenir lloc a Banyoles. El guardó l’atorga el Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida Pa de Pagès Català.
Fermentacions llargues i bones coccions
“Molt orgullosos de guanyar per segona vegada consecutiva (2022 i 2024) el premi al millor pa de Pagès Català”, ha escrit Montserrat Forners en un post a Instagram, en el qual explica el secret del pa de pagès que elabora: “Ingredients de primera, fermentacions llargues, bones coccions i la confiança de tots vosaltres”, ha detallat.
El 2023, Montserrat Forners ja va guanyar el premi a la millor coca creativa de Sant Joan. Tal com va explicar el TOT Barcelona, la coca de Sant Joan d’aquest forn es confecciona amb un brioix laminat amb capes de mantega i una espècie de gelatina de mandarina amb altres fruites com el maracujà.
El forn Mistral, el finalista
Entre els finalistes al premi al millor pa de pagès de l’any hi ha un altre establiment de Barcelona, el forn Mistral. La resta dels finalistes són el forn Sistaré de Reus, el forn Espurna de Berga i el forn Massana de Cornellà de Llobregat.