Barcelona és una ciutat rica en paisatge natural, tant a la superfície com al fons marí. I tal com afecta el canvi climàtic a tot el paratge de natura de la ciutat, els canvis de temperatura també deixen empremta al fons marí. Actualment, a conseqüència de la crisi climàtica que vivim, algunes espècies marines es veuen fortament amenaçades. Per aquest motiu l’Institut de Ciències del Mar ha engegat el Projecte Gorgònia Barcelona.
Aquest projecte pretén incentivar la repoblació del litoral barceloní de gorgònies, una família que agrupa diverses espècies de coralls diferents que juguen una funció vital per la supervivència marina, i que es troba en perill d’extinció. La situació d’aquesta espècie de coralls s’ha vist molt danyada durant els darrers anys per dos grans factors: l’augment pronunciat de l’explotació pesquera de la costa barcelonina, i la forta pujada de les temperatures que provoca incendis en el fons marí. De fet, l’estiu passat, a causa de les altes temperatures que es van viure, el fons marí va quedar completament calcinat generant així una situació completament desfavorable per la vida de moltes espècies diferents.
Tres passos per repoblar
Per algun motiu que els científics encara desconeixen, però que ja estan estudiant, el litoral de la capital catalana s’ha convertit en un lloc idoni perquè aquestes espècies proliferin. Cal remarcar, però, que el litoral barceloní no és l’única zona de la costa catalana on aquestes espècies de coralls proliferen. El projecte per repoblar el fons marí, incentivat des de l’Espai Mediterrani – un espai de trobada per diverses entitats i associacions dedicades a la vida marina -, i elaborat per l’Institut de Ciències del Mar i l’empresa Belong the Sea, constarà de tres fases i involucrarà a la ciutadania en el procés:
El primer pas consistirà a recollir mostres sanes d’aquesta espècie per traslladar-los en uns aquaris experimentals. Un cop allà, els voluntaris que participin del projecte podran alimentar aquestes espècies sanes durant unes setmanes, de tres a cinc segons les necessitats, per fer-les créixer. Finalment, aquests exemplars de gorgònies es podran reintroduir al mar amb total normalitat i, d’aquesta manera, repoblar el litoral barceloní de coralls.