Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Demanen que el llibreter que difonia idees neonazis torni a entrar a presó
  • CA

El propietari de la llibreria Europa, Pedro Varela, s’enfronta a un possible nova condemna de 12 anys de presó, un altre cop per vendre llibres que difonien postulats neonazis i organitzar conferències que negaven l’Holocaust i defensaven la discriminació a les minories. Després que fos reclós entre 1996 i 2006 per divulgar idees que justificaven el genocidi nazi i el règim d’Adolf Hitler, Varela va ser l'”ideòleg” de l’associació Cultural EO, dedicada entre 2006 i 2016 a la venda de llibres i altres productes que propugnaven els mateixos principis d’extrema dreta que ja li han costat vàries condemnes, assenyala el servei d’odi i discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona.

El fiscal demana que Varela sigui condemnat ara per dirigir una entitat que, segons el Ministeri Públic, es dedicava a propagar “una línia de pensament basada en la cultura del odi supremacista i d’animadversió i segregació racial”, a través de l’edició i distribució de llibres i publicacions que “enaltien, justificaven i lloaven les accions d’extermini dutes a terme pel III Reich”. La Fiscalia atribueix a Varela presumptes delictes contra els drets fonamentals i les llibertats públiques i un altre de pertinença a organització criminal.

La Fiscalia també demana vuit anys de presó per a altres cinc persones, que van ser directius de l’associació liderada per Valera, un històric dirigent de grupuscles del neonazisme espanyol. També van col·laborar en les tasques de la llibreria Europa, epicentre de la distribució de contingut neonazi a l’Estat espanyol i a altres països.

El fiscal també sol·licita la clausura definitiva del polèmic establiment, situat al barri de Gràcia. El fiscal el defineix de “centre de propagació del pensament nacionalsocialista i d’extrema dreta”. Adverteix que la distribució de publicacions neonazis i la propagació d’idees de la mateixa tendencia des del negoci “posen en perill les condicions de vida, l’existència i la seguretat de totes aquelles persones i col·lectius” que no s’ajusten a “la visió racista supremacista, xenòfoba o homofòba” dels incriminats.

Odi a les minories

Encara no hi ha data per jutjar de nou a Varela, que arrossega sentències anteriors que el van declarar culpable de pregonar idees justificatives del genocidi i la venda reiterada de l’obra de Hitler que va bastir els fonaments del nazisme, Mein kampf. Varela i els seus correligionaris van centrar-se a escampar tesis “contra els que ells consideraven com a races inferiors”, segons l’escrit d’acusació de la Fiscalia, que precisa que els missatges d’odi vehiculats a través de llibres i conferències s’adreçaven sobretot contra “persones afrodescendents i asiàtics, immigrants, musulmans, jueus, homosexuals”.

Alhora, l’associació que el llibreter va crear després de passar gairebé 10 anys empresonat encomiava “la pureça de la raça blanca i la necessitat de perpetuar aquesta estirp”, rebutjant qualsevol mestisatge, que catalogaven de “genocidi”. La investigació dels Mossos d’Esquadra ha detectat una multitud de textos i afirmacions de “tesis discriminatòries”, expressades amb un llenguatge “especialment vexatori per raons de color de pell, origen nacional, religió, ideologia o orientació sexual”.

Entre les obres incautades en un registre a la llibreria Europa, els investigadors han trobat obres que defensen Hitler i la seva dictadura a l’Alemanya dels anys 30 i 40 del segle passat, “justificant, negant, ridiculitzant, banalitzant i trivialitzant els atroços crims programants i executats” pel nazisme. Entre altres postulats radicals, les obres localitzades al negoci de Varela responsabilitzaven “dels mals del món al poble jueu”, “es deia que les persones de raça negre són inferiors”, “que les dones no han de tenir els mateixos drets civils que els homes”, que “l’homosexualitat és una forma de depravació sexual” o que “no s’han de portar al món descendència amb algu tipus de discapacitat”.

Més notícies
Un avió enlairant-se a la tercera pista de l'aeroport del Prat / ACN
L’aeroport del Prat recupera el 91% de les destinacions prepandèmia
Notícia: L’aeroport del Prat recupera el 91% de les destinacions prepandèmia
Comparteix
El nombre de freqüències i operacions és un 58% menor que el 2019, diu la Cambra de Barcelona
Un avió enlairant-se a la tercera pista de l'aeroport del Prat / ACN
L’aeroport del Prat recupera el 91% de les destinacions prepandèmia
Notícia: L’aeroport del Prat recupera el 91% de les destinacions prepandèmia
Comparteix
El nombre de freqüències i operacions és un 58% menor que el 2019, diu la Cambra de Barcelona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa