Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Fiscalia d’Estrangeria assegura que els policies també volen “més càmeres” al CIE
  • CA

La fiscal d’Estrangeria de Catalunya Maria Jesús Méndez Sánchez ha assegurat que quan visita els CIE es troba amb “la contínua preocupació” dels policies, “sobretot, per demanar que hi hagi càmeres, perquè tot quedi gravat”. Les declaracions s’han produït un dia després de la publicació d’un vídeo difós a mitjans com el diari Ara i eldiario.es en què es veuen agressions d’agents de la Policia Nacinal a tres interns durant un intent de fuga l’any 2017.

Era evident que seria un dels temes que es tractarien a la jornada sobre Vulneracions de drets humans al CIE, organitzada conjuntament per l’Ajuntament, l’Il·lustre Col·legi d’Advocacia de Barcelona (ICAB) i el Centre Irídia. En el seu torn, Méndez Sánchez ha parlat de “directors de centres d’internament” interessats en què hi hagi gravació a les “zones que ara encara siguin cegues” per “evitar que puguin produir-se o que es pugui dir que allà es produeixen tortures, maltractament o lesions”. Recollint el guant, la directora de SOS Racisme, Alba Cuevas, ha respost que seria “una mesura de consens” entre tots els actors implicats en el seguiment dels casos d’interns. En aquesta línia, Cuevas ha vist amb bons ulls que es treballi perquè “realment estiguin plens de càmeres, els CIE, i es pugui documentar tot el que passi”. 

A la trobada també ha participat el regidor de Drets de Ciutadania l’Ajuntament de Barcelona, Marc Serra. El polític ha advertit d’un retrocés en matèria de defensa dels drets dels immigrants que acaben tancats al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca. “Ens preocupa que s’estigui anant una mica cap enrere”, ha expressat en relació a la “desaparició” d’aquesta problemàtica dels debats mediàtics i l’esfera política. També s’ha referit de manera explícita a les polèmiques imatges filtrades ahir. Una notícia que va anar acompanyada de la denúncia de la situació per part del Centre Irídia, que ha anunciat la reobertura d’un cas que va quedar arxivat perquè els estrangers colpejats van ser expulsats abans que poguessin declarar i que ara, finalment, investigarà els agents que van participar en els maltractaments. 

El regidor Marc Serra durant la cloenda de l'acte / D.C.

El regidor Marc Serra durant la cloenda de l’acte / D.C.

En aquest sentit, Serra ha valorat les imatges que mostren aquell episodi com una realitat “que no és generalitzable, però que és molt preocupant”. Concretament, el que ha despertat l’alerta del regidor de Barcelona en Comú és “que els mecanismes de garantia no funcionin” i “que el jutge ho arxivés sense ni tan sols escoltar-los”, ha dit en referència als interns que van interposar una denúncia per les agressions rebudes. Aquell jutge d’instrucció està jubilat. Ara, qui ha reobert el cas és l’Audiència Provincial.

Durant les xerrades en què han participat diversos actors implicats en immigració i defensa dels drets humans de tot l’Estat, també s’ha plantejat la responsabilitat de la societat autòctona en la lluita pels drets dels migrants. Fins i tot, el codirector i advocat del centre Irídia, Andrés García Berrio, ha fet un paral·lelisme amb el moviment antidesnonaments. “La consciència sobre els desnonaments com una situació injusta es va donar gràcies a la conjunció de veïns i veïnes dient ‘prou, no vull que a la meva veïna la desnonin de casa seva’. Doncs ha arribat el moment que, tant veïns i veïnes com organitzacions i administracions, diem que no volem que deportin veïns i veïnes de la nostra ciutat”, ha etzibat. A més, en una referència directa a la representant de la Fiscalia, García Berrio ha lamentat que “en el 87% de les peticions d’internament que fa la policia, el ministeri fiscal les avala”. 

A la roda de ponències, les entitats més posicionades en la defensa dels drets humans han fet una crida també a que no s’esborri de l’horitzó el seu objectiu principal: el tancament dels CIE. En aquesta línia, el director de Serveis d’Atenció i Acollida a Immigrants de l’Ajuntament, Ramon Sanahuja, ha recordat que “encara tenim un litigi obert amb l’Estat en què en demanem el tancament”.

Encara i així, Sanahuja ha centrat bona part de la seva ponència a reivindicar l’esforç dels governs d’Ada Colau –el mandat passat i aquest– per impulsar un nou document que busca acreditar l’arrelament dels immigrants a la ciutat. Aquesta peça, que es va anomenar document de veïnatge, ja ha començat a utilitzar-se en alguns jutjats per evitar que s’enviïn estrangers al CIE de la Zona Franca, ha assegurat el representant municipal. Així i tot, Marc Serra ha esperonat el poder judicial a tenir-la més en compte. 

Durant tot el matí, també hi ha participat un exjutge de control del CIE d’Aluche, a Madrid, aixi com representants de l’ICAB, la Fundació Migrastudium, SOS Racismo Madrid, la Xarxa Jurídica i CIEs No Madrid. 

Més notícies
Van denunciar agressions policials al CIE i els van deportar sense tenir temps a declarar
Notícia: Van denunciar agressions policials al CIE i els van deportar sense tenir temps a declarar
Comparteix
El centre Irídia denuncia quatre casos d'expulsions d'estrangers abans que poguessin explicar els abusos de la Policia Nacional
Es disparen les expulsions dels interns del CIE als seus països d’origen
Notícia: Es disparen les expulsions dels interns del CIE als seus països d’origen
Comparteix
Augmenten un 88% les sol·licituds per determinar l'edat de joves estrangers no acompanyats

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa