Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un mort i 19 ferits en l’explosió d’un dipòsit d’una indústria química de la Verneda
  • CA

Una persona ha mort aquest dimarts a la tarda en una explosió a la indústria de productes químics Proquibasa, ubicada al polígon Montsolís de la Verneda de Barcelona. Dinou persones han resultat ferides de poca gravetat: sis de lleus donats d’alta al mateix lloc dels fets i 13 més traslladats a centres sanitaris. Tanmateix, els bombers de l’Ajuntament han descartat que hi hagi cap risc químic per als veïns. L’edifici està situat al número 47 de la Via Trajana, al districte de Sant Martí.

La causa de l’explosió, que ha tingut lloc cap a les 14.30 hores, ha sigut l’esclat d’un dels dipòsits de l’empresa, segons Antonio Cabeza, cap d’unitat dels Bombers de Barcelona. La persona morta ha rebut l’impacte directe d’un tros de runa causada per l’explosió. Es tracta d’una persona que no treballava a Proquibasa, sinó en una empresa del costat. El cadàver de la víctima ha sigut retirat de la zona un cop els equips dels Mossos i judicials que han d’investigar l’accident han acabat la inspecció ocular, poc abans de les set de la tarda.

Els serveis funeraris s’enduen el cos de la víctima mortal de l’explosió d’una indústria a la Verneda / D.C.

Segons ha explicat Cabeza, el disposit que ha esclatat era un dipòsit d’aire on s’estaven fent “proves de sobrepressió”. L’empresa ha assegurat al cap d’unitat dels bombers que fa dos mesos havien fet les mateixes proves en altres dipòsits i que havien sortit bé. Aquesta vegada, però, “alguna cosa ha fallat”, ha dit Cabeza.

Un possible desaparegut

Cabeza també ha matisat que han parlat amb l’empresa on s’ha produït l’explosió i que encara segueixen buscant “una persona a la zona zero” que falta en el recompte de treballadors de Proquibasa.

Un cop fetes les primeres actuacions d’emergència, i malgrat que no descarten que hi hagi més ferits, els bombers consideren la situació sota control, encara que l’operatiu es pot allargar durant uns dies per acabar de donar seguretat a la zona. 

Perímetre de seguretat al voltant de la indústria química que ha explotat a la Verneda / David Cobo

Un total de 18 dotacions de bombers, 18 ambulàncies i 25 patrulles de la Guàrdia Urbana han acudit a primera hora de la tarda al lloc dels fets per desallotjar i assegurar la zona i atendre’n als treballadors. La Guàrdia Urbana ha establert un perímetre que bloqueja l’entrada de vehicles i persones a partir de l’enllaç de la Rambla Prim amb la Via Trajana. El dispositiu de la policia barcelonina en aquest punt estava acompanyat de diverses grues, que esperaven per si havien d’accedir a la zona a retirar vehicles.

Explosió al polígon industrial de Montsolís / Carol Alcácer

Agents de la Guàrdia Urbana situats a un altre dels cordons, a la cruïlla de Ca n’Oliva i Santander, portaven mascaretes “per motius de seguretat vinculats a l’explosió”. Treballadors de la zona expliquen que molts cotxes aparcats al carrer Santander han quedat afectats per la runa que ha sortit disparada per l’explosió. Fet que concorda amb el gran nombre de grues  municipals disposades al voltant del perímetre.

Policia amb mascareta al perímetre del polígon on s’ha produït l’explosió / David Cobo

Protecció Civil ha anunciat via Twitter que ha activat el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (PLASEQCAT) per aquesta explosió a la indústria de productes químics i està en contacte amb els Bombers de Barcelona i amb l’empresa per confirmar el tipus de productes afectats en l’explosió.

Sacsejada a tots els immobles de l’entorn

L’explosió ha sacsejat tots els edificis del voltant de la indústria química i ha causat diversos desperfectes. A la nau del costat l’ona expansiva ha esfondrat un tros de sostre i ha fet caure diversos mobles pesats, segons ha relatat al TOT Barcelona un treballador de l’empresa afectada. Pels carrers han quedat escampats trossos de ciment, que han saltat de parets i cobertes. El so de l’explosió s’hauria sentit fins a Badalona i ha fet vibrar edificis a diverses illes de distància.

El propietari del Restaurant Casa Maria, just a uns pocs metres del lloc de l’explosió, ha explicat a aquest diari que minuts abans de tres de la tarda han sentit una explosió i una pedra els ha entrat per la finestra trencant els vidres: “Per sort no ha passat res”, ha explicat el propietari.

La Camila treballa a la nau del costat on s’ha produït l’explosió. “Primer hem sentit un esclat i ha començat com un terratrèmol a vibrar tot. Després, ha caigut el sostre de la nostra oficina. Hem sortit corrents i, mentre marxàvem, hem vist cotxes destrossats per pedres enormes”, relata. Ara ella i els seus companys s’esperen en els bars del costat. Tenen totes les seves pertinences a dins de les oficines.

Efectes de l’explosió en una indústria de la Verneda a la nau del costat / @pauxixinabo

Efectes de l’explosió en una indústria de la Verneda a la nau del costat / @pauxixinabo

A més, l’explosió ha obligat a modificar el recorregut de les línies de bus V31, 33 i 136 que passen pel polígon, pels obstacles a la calçada i els perímetres de seguretat. Set parades de bus han hagut de ser tancades.

Vehicles destrossats

Molts ciutadans s’han fet ressò de l’explosió a través de Twitter. Moltes fotos i vídeos centrats en les principals destrosses: vehicles amb els vidres i la carroseria malmesos. Pedres i blocs de formigó han sortit volant i han deixat vehicles que circulaven o estaven estacionats a prop del lloc de l’explosió, completament destrossats.

Així ha quedat un autobus que circulava al costat del lloc de l’explosió | cedida 

 

Un dels cotxes afectats per l’explosió a la Verneda ha hagut de ser retirat en grua.

 

“Però que és això?”, es pregunten els testimonis que han estat prop del lloc de l’explosió. “Això és dissolvent”, explica un. Al vídeo hi ha un cotxe amb la carrosseria desfeta i pedres per tot el carrer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa