Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ISGlobal i el Col·legi de Metges apressen a posar la quarta dosi als majors de 80 anys
  • CA

La variant BA5 té una alta transmissibilitat i ha fet que ens trobem immersos en la setena onada de Covid-19, després de gairebé dos anys i mig des de l’esclat de la pandèmia el març de 2020. Amb una taxa molt elevada de vacunació de com a mínim dues dosis de vacuna, s’havia plantejat per a la tardor una quarta vacuna de reforç, especialment en població de més de 80 anys i persones vulnerables, com les que es trobeen en residències o amb malalties rellevants.

Accelerar la quarta dosi en majors de 80 anys

Però cada vegada hi ha més veus que demanen accelerar la vacunació en aquests col·lectius. És el cas dels experts que integren el Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment de la Covid-19, format per ISGlobal i el Col·legi de Metges de Barcelona. Veu “necessari” administrar la quarta dosi de la vacuna a majors de 80 anys i persones que viuen en residències. La raó és l’elevada circulació de la variant BA5 i el fet que la majoria d’hospitalitzats per covid són gent gran.

La població general pot esperar a “futures onades”

Ara bé, avisen que no és necessari administrar-la a la resta de la població perquè el benefici és “limitat” i hi ha una elevada proporció de persones que s’ha infectat recentment. En aquest sentit, l’investigador d’IrsiCaixa i autor principal de l’informe, Julià Blanco, creu que és millor esperar a futures onades, per exemple, les que es puguin donar a la tardor. De fet, els experts assenyalen que l’evidència avui dia suggereix que aquestes vacunes adaptades no aporten un gran benefici comparat amb l’original.

Ara bé, no vol dir que les vacunes no hagin servit per a res. És cert que la vacuna original ha perdut efectivitat per protegir contra la infecció des de l’arribada d’òmicron, però la protecció contra la malaltia greu i la mort es manté elevada. 

El Comitè Científic Asssessor de la Covid-19 tampoc vol esperar

La presidenta del Comitè Científic Assessor de la COVID-19 de Salut, Magda Campins, també assegurava fa uns dies que “no té sentit” esperar a la tardor, tot recordant que hi ha “moltíssims sanitaris infectats, un 2% del personal”. Campins va assegurar que ella “no esperaria a la tardor” i les avançaria a l’estiu: “Ja fa vuit o nou mesos que vam posar les terceres dosis a les persones grans i de residències, i si sabem que la durada de protecció és uns cinc mesos, amb la incidència que tenima ara esperar a la tardor… Hauríem de valorar posar-la ja”, argumentava en una entrevista radiofònica.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Veterà a juliol 15, 2022 | 12:50
    Veterà juliol 15, 2022 | 12:50
    L'Agència Europea recomana administrar, ja, la quarta dosi als més grans de 60 anys. Aquí, cal tenir-ne 80. Com és sabut, aquí els avis són més forts, i els "experts" en saben més. Europa, de moment, no pot garantir que a la tardor ja tinguem noves vacunes. Als EEUU, suposant que els organismes responsables es posin d'acord sobre com s'han d'adaptar aquestes, els fabricants parlen de que no estiguin disponibles fins a l'Octubre, anant bé. O sigui que, si esperem a la tardor ens tindrem que vacunar amb el que hi hagi.
  2. Icona del comentari de: Octogenari. a juliol 15, 2022 | 13:48
    Octogenari. juliol 15, 2022 | 13:48
    A mi que no m'hi esperin; les tres dosi de vacuna que he rebut m'han suposat tres terrabastades. No em vinguin amb endergues de si corro perill o no; al capdavall, d'alguna cosa s'ha de morir, ningú no queda per llavor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa