Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Escoltar música durant l’embaràs és beneficiós, segons un estudi de la UB

Escoltar música durant les darreres setmanes de gestació ajuda a millorar la capacitat cerebral i de parla dels nadons. I, de fet, no cal escoltar-la enllaunada sinó que sentir cantar la mare de forma continuada també té efectes positius. Aquesta és una de les principals conclusions d’un estudi desenvolupat pel Grup de Recerca en Neurociència Cognitiva de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona (UB), l’Institut de Neurociències d’aquest centre i l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu.

Els resultats que han permès als investigadors arribar a aquestes conclusions s’han obtingut gràcies a fer un seguiment a diversos nadons. Els investigadors han fet un control de la freqüència neonatal dels fetus, és a dir, un marcador auditiu que permet detectar variacions en el llenguatge. Han seguit aquest procediment amb 60 nounats sans, és a dir, nadons d’entre 12 i 72 hores de vida. A 29 d’aquests nadons se’ls va exposar a música cada dia durant el període previ al naixement, i als 31 restants no se’ls hi va posar música.

I aquestes han estat les conclusions. Aquest estudi dictamina que la música té efectes positius i “per això, aquells infants que presenten una resposta cerebral atenuada, com ara els bebès nascuts amb baix pes normatiu, podrien beneficiar-se d’un programa d’intervenció musical”, tal com afirma el catedràtic Carles Escera.

Per què la música?

L’exposició musical als nadons abans de néixer s’associa amb una codificació afinada de la freqüència fonamental de la parla humana, és a dir, el fet d’exposar-los prenatalment a uns estímuls similars als que sentiran un cop neixin pot facilitar el processament i l’adquisició primerenca del llenguatge. “L’estímul musical arriba al sistema auditiu amb components rítmics de baixa freqüència que l’entrenen per organitzar la plasticitat neural”, indica la doctoranda Sonia Arenillas Alcón, investigadora del Brainlab. Ara bé, l’estudi també constata que l’exposició musical no té cap efecte amb la velocitat de transmissió neuronal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa