Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Entitats de l’AMB mouen fitxa: les seves propostes davant la sequera

“S’estima una disminució de la disponibilitat d’aigua per a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) del 22% aproximadament per al 2051″. Aquest és principal motiu que exposen 11 entitats de l’àrea metropolitana, entre les quals hi ha la Federació de Veïns i Veïnes de Barcelona (Favb), per a demanar als partits polítics que incorporin 43 mesures exactes “urgents” als seus programes electorals. Entre les principals demanes, hi ha una de ben coneguda: “és urgent gestionar la demanda abans de planificar creixements urbanístics i econòmics“, diu la Favb en un comunicat adjunt en què es pregunta “si té sentit seguir creixent com a ciutats referents en el turisme de masses”.

La gestió del turisme no és l’únic punt d’actuació que figura entre les propostes. “Ara mateix ho estem apostant tot a la dessalinització i reutilització”, diuen des de la Favb. Per això, demanen “diversificar al màxim les fonts d’abastament” i apostar per “l’aprofitament d’aigües grises i pluvials als edificis i crear mecanismes com tarifes socials, mínims vitals i comptadors socials”.

Desigualtat territorial

El trasbalsament del riu Ter cap a Barcelona també està a l’ull de l’huracà. Consideren que la gran concentració de persones que hi ha a l’AMB –el 42,8% de persones a Catalunya viuen en el 2% del territori– provoca problemes ambientals, diuen, importants. “La garantia dels cabals de manteniment, la renaturalització i el bon estat ecològic del Besòs i el Llobregat, i la recuperació i gestió sostenible dels aqüífers metropolitans han de ser les prioritats de la gestió de l’aigua per cuidar les fonts estratègiques d’aigua locals”, apunten les entitats.

Mesures socials

Per últim, els moviments proposen diferents mesures de caràcter social, com ara reconèixer a la Constitució i l’Estatut el “dret humà a l’aigua i el sanejament” o polítiques que garanteixin el subministrament d’aigua a tothom, impulsant, per exemple, un “mínim vital d’aigua”. També proposen que les dades que facilita el servei d’aigua “se separin per gènere quan sigui necessari” i s’ampliï les auditories que es fan a l’aigua potable. Així mateix, parlen de la gestió de l’aigua i del model publicoprivat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa