Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Enfrontament entre veïns antifeixistes i un petit grup xenòfob a Sant Andreu

Anticipar-se als pitjors escenaris racistes. Aquesta ha estat la consigna del centenar de persones que s’han trobat aquesta tarda als Jardins d’Elx, al barri de la Sagrera, per manifestar-se contra l’assenyalament que s’hauria fet a un grup de joves estrangers que viuen ocupant un immoble a Navas. “Van aparèixer tot de pintades contra els MENA al barri”, expliquen alguns dels veïns que han organitzat la protesta.

Després de reivindicar-se contra la xenofòbia, el grup de veïns ha caminat fins a la plaça del General Moragues amb una pancarta amb el missatge clar: “Les veïnes s’aixequen contra el racisme”. Precisament ha estat en arribar a la plaça quan un petit grup s’hi ha apropat per confrontar el grup majoritari. “Fora delinqüents dels nostres barris”, cantaven per referir-se als joves migrants.

Manifestació antifeixista a Sant Andreu per les pintades contra joves MENA aparegudes a Navas / David Cobo
Manifestació antifeixista a Sant Andreu per les pintades contra joves MENA aparegudes a Navas / David Cobo

Els antiavalots dels Mossos d’Esquadra han hagut d’establir un cordó per separar els dos col·lectius. La resposta dels veïns que rebutgen l’assenyalament per motius de raça ha estat clamar “Fora feixistes dels nostres barris”. 

El moment que ha iniciat l’incident ha estat el pas de la marxa antifeixista per un bar pròxim a la plaça General Moragues. Just en aquell punt és on es trobava el grup que ha saltat a protestar, ja que a la vegada tenien previst manifestar-se a la mateixa hora a la mateixa plaça. De fet, la marxa antifeixista ha aconseguit el seu objectiu: treure-li l’espai a una protesta que s’havia difós per aplicacions de missatgeria i que assenyalava els joves estrangers.

Cordó policial per separar dues protestes oposades sobre MENA a Sant Andreu / David Cobo
Cordó policial per separar dues protestes oposades sobre MENA a Sant Andreu / David Cobo

La convocatòria xenòfoba difosa per missatgeria acusava explícitament els immigrants irregulars de cometre “actes delictius”. Assegurava que “Barcelona ha sobrepassat el seu límit d’acollida” i que aquests nois “generen tensió social” i són “una font de conflictes” per “pobresa” però també per “valors antagònics” als que suposadament tindria la majoria autòctona. El missatge reconeixia que l’augment de policia o el desallotjament dels nois no resoldria el problema, pel que reclamava a les institucions directament “deixar d’acollir” els menors vulnerables.

Una vegada s’ha estabilitzat la situació, els antiavalots han encapsulat el grup que clamava consignes xenòfobes a la cantonada del carrer Palència amb Felip II. Mentrestant, la resta dels veïns s’ha quedat al centre de la plaça, fins que s’ha dissolt la concentració. En total, s’hi han dedicat 5 furgonetes dels Mossos: dues de la unitat de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i tres de la Brigada Mòbil (BRIMO).

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Adria a juliol 24, 2020 | 14:44
    Adria juliol 24, 2020 | 14:44
    Un grup xenofob que habia convocat una manifestacio encontra dels menas delincuents.... es millor que aquest menas robin i facin mal al homes i dones grans del barri. Molt aixi anem be amb aquesta panda que tenim al ayuntament. Cada vegada tinc mes clar que els medis de comunicacio dieu mentides No hi ha mes a dir...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa