Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els vitralls de la Sagrada Família es queden orfes
  • CA

El pintor barceloní Joan Vila-Grau, responsable dels vitralls de la Sagrada Família, ha mort avui als 90 anys. La seva llarga trajectòria va ser guardonada el 2010 amb la concessió de la Creu de Sant Jordi. Membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona així com de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, va iniciar estudis d’arquitectura a principis dels anys 50 però els va abandonar per centrar-se en la pintura. Interessat en la renovació de l’art litúrgic, entre 1960 i 1974 va integrar el grup Ars Sacra i també va fundar la revista ‘Qüestions d’art’, a banda de participar en publicacions i conferències en universitats europees i americanes.

Referent europeu dels vitralls, el 1999 va rebre l’encàrrec de realitzar els de la basílica de l’edifici més icònic de Gaudí, els corresponents als finestrals de la Resurrecció (2002), de la Llum (2003), de l’Aigua (2004), de la Nativitat (2005), incolors (2006), de les capelles absidals (2009), de la Vida (2009) i de la Pobresa (2010).

Empremta a nombrosos edificis de Barcelona i de l’estat espanyol

Vila-Grau va deixar la seva petjada a molts edificis de la capital catalana com ara a l’Orfeó de Gràcia, l’església de les Germanetes de l’Assumpció, la de Sant Gregori Taumaturg, la de Verge de la Pau, Llars Mundet o Bellesguard, entre molts altres. Però també en diverses poblacions catalanes, des de Sabadell (Caixa d’Estalvis) fins al Vendrell (Auditori Pau Casals) passant per Sant Sadurní (Caves Codorniu) o Vilafranca del Penedès (Caixa d’Estalvis). A més, va fer obres a Andorra i Ciutadella així com a Madrid, Granada, Cadis, Saragossa, Cincinnati i la localitat argentina de Corrientes.

En una piulada a Twitter el Departament de Cultura ha recordat que la contribució al món de l’art de Vila-Grau és “enorme” mentre que la Fundació Sagrada Família n’ha destacat “la sensibilitat”. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, l’ha qualificat de “referent de l’art del vitrall”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa