Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els tests a domicili, l’oferta anti-Covid que sedueix l’empresariat
  • CA

L’expansió dels testos d’antígens, més ràpids i econòmics que les PCR, ha revolucionat la manera de fer cribratges massius. L’aparició, a més, de laboratoris que s’ofereixen a fer-ne a domicili està fent que arribin a moltes plantilles laborals de Barcelona. Molts empresaris han optat per fer-los servir per detectar asimptomàtics entre els seus treballadors presencials i evitar així una cadena de contagi. Les firmes que ofereixen aquests tests veuen com el volum de feina no para d’augmentar aquesta tardor.

Mutuacat és una de les entitats que ofereix als empresaris proves d’aquest tipus per aturar la transmissió del virus. Leo Martinez, adjunt a la direcció general de Mutuacat, explica al TOT Barcelona els avantatges de les proves d’antígens i els resultats de diferents actuacions recents. Detecten la proteïna de la càpsula del virus amb una fiabilitat del 99’61% i tenen un cost d’entre 25 i 30 euros, explica. Això fa que molts empresaris optin per comprar aquest tipus de proves, ja que en 15 minuts poden obtenir un resultat prou fiable a un preu molt inferior al d’una PCR.

“Vam començar aquesta col·laboració público-privada quan vam veure que la Generalitat feia proves massives a poblacions amb una alta taxa de positivitat, però no a les empreses”, explica l’adjunt. Tot i així, Martinez adverteix que per aconseguir una alta fiabilitat, les proves han de ser manipulades per professionals sanitaris, pel que rebutja la proposta que va llançar la Generalitat d’implantar un sistema d’automostres a les escoles.

Jornada de tests d'antígens a Sant Feliu de Llobregat / Mutuacat
Jornada de tests d’antígens a Sant Feliu de Llobregat / Mutuacat

Mutuacat, que s’ha deixat assessorar per Oriol Mitjà, fa testos d’antígens a polígons industrials perquè els treballadors que s’hi desplacen no perdin gaire temps de la seva jornada laboral. Fins ara, aquesta entitat ha fet tres actuacions: a la primera van atendre a 180 persones i a les altres dues, a 250. “Això demostra que l’empresariat està interessat”, sosté el responsable de Mutuacat. En iniciar el projecte preveien que al voltant d’un 1% dels testats donaria positiu, però els tres cribratges sumats només han detectat dos casos. Martínez ho atribueix a que es va aconseguir “tallar la cadena de transmissió”. 

Una altra de les empreses que ofereixen aquestes proves és Blueberry Diagnostics, que des que es van popularitzar els anomenats testos ràpids ha notat un gran increment en la demanda. Ángel Plana, responsable de comunicació de l’empresa, considera que el que més valoren les empreses que demanen aquestes proves és la fiabilitat: “Si una prova no funciona, tant se val el preu o la rapidesa dels resultats”. “Aquesta és fiable i econòmica, cosa que afavoreix que es puguin fer testos de manera regular”, explica Plana. 

Tests d'antígens a Glòries, impulsats per la Cambra i realitzats per Blueberry Diagnostics / Cambra de Barcelona
Tests d’antígens a Glòries, impulsats per la Cambra i realitzats per Blueberry Diagnostics / Cambra de Barcelona

Blueberry Diagnostics va realitzar un cribratge massiu per a la Cambra de Comerç de Barcelona aquest novembre. Van despertar molt més interès de l’esperat i l’entitat va decidir habilitar tres punts en lloc dels dos inicialment previstos. Situats a diferents punts de Barcelona i Granollers, van atendre multitud de veïns i treballadors que volien saber si eren asimptomàtics. “Vam regalar testos a gairebé cent persones sense recursos que s’acostaven a demanar informació i no podien pagar”, continua Plana. Així, valora positivament que el Govern s’estigui plantejant comercialitzar testos ràpids a les farmàcies: “És ben rebuda qualsevol iniciativa que afavoreixi un cribratge massiu de la població”. 

També PCRs

El Doctor Enric Martí, metge al·lergòleg i immunòleg químic, forma part de l’empresa PCRs at Work, que realitza proves PCR a domicili per a particulars i empreses. Aquesta companyia va començar a fer les proves quan els laboratoris i la sanitat pública estaven desbordats: “Vam oferir-nos per ser una descàrrega”. “Els empresaris que volen saber com estan els treballadors no els envien a la sanitat pública perquè el procés és molt lent”, explica. Martí, que també és professor de la Universitat Internacional de Catalunya, detalla que PCRs at Work té “25 professionals diplomats en infermeria i amb una àmplia experiència que es desplacen a fer les proves”. 

Una professional fent una prova PCR en una seu empresarial / PCR at Work
Una professional fent una prova PCR en una seu empresarial / PCR at Work

El doctor es mostra contrari als testos d’antígens i considera que “se n’ha fet un gra massa”. Segons Martí aquestes proves tenen les seves indicacions, però no serveixen per fer un cribratge massiu: “Tota aquella gent que no té molta càrrega viral no serà detectada com a positiva”. En aquest sentit, recorda que Sanitat va recomanar que es fessin servir per a la gent simptomàtica, però no pels cribratges generals. És per això que la seva empresa només ofereix proves PCR. “La nostra idea quan vam crear l’empresa al juliol era oferir a la sanitat pública uns preus molt per sota del cost”, continua el doctor. “Volem ajudar en la mesura del possible i tant de bo aviat no fem falta”, subratlla. 

L’efectivitat dels testos d’antígens encara no té un consens absolut, però poder fer al lloc de treball mateix una prova ràpida i econòmica per detectar els positius ha tingut un èxit immediat. Per a molts empresaris ha estat una solució pragmàtica, en plena segona onada, per impedir una transmissió massiva del virus entre els seus empleats i les pèrdues econòmiques que això provocaria. Si arriben finalment a comercialitzar-se a les farmàcies a baix cost i amb fàcil ús, els tests d’antígens poden esdevenir una altra nova normalitat laboral a Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa