Els nous “guardians” del parc de Diagonal Mar

Veïns i estudiants d’FP impulsen un projecte perquè estudiants de Primària descobreixin la flora i fauna i aprenguin a respectar-la

El Parc de Diagonal Mar té uns “guardians” molt especials. Estudiants de Primària d’escoles del Besòs-Maresme i Diagonal Mar visiten l’espai verd amb un projecte molt artesà i totalment kilòmetre zero. Els guies són alumnes del grau superior de Tècnic Superior en Educació i Control Ambiental, que s’imparteix a l’Institut Rambla Prim. Els de segon curs van dissenyar el recorregut i els de primer fan de guia sobre el terreny, una doble experiència que els prepara per a feines divulgatives com les que faran quan s’hagin titulat.

Desenes de nens i nenes han estrenat l’activitat aquest mes de maig. Durant tot un matí descobreixen que al parc hi viuen molts espècies interessants i quines precaucions han de prendre per no espantar-les, com parlar amb veu baixa i mai entrar als espais senyalitzats de cria. A més observen les aus amb binocles, fabriquen menjadores i abeuradors amb ampolles reciclades –per posar als balcons i finestres, per exemple– i se’n van a casa amb un diploma personalitzat de “Guardians i guardianes del Parc de Diagonal Mar”.

Suma d’esforços al barri

La idea va néixer el passat estiu de les associacions de veïns Maresme i Moviment Diagonal Mar, molt pendents de la biodiversitat al parc i combatives contra l’incivisme. Al setembre van contactar amb el departament municipal de Parcs i Jardins i amb el Museu de Ciències Naturals per exposar-los els eixos del seu pla. I a la següent reunió ja hi participava també el centre de Formació Professional del barri. 

Estrena de les visites didàctiques al parc de Diagonal Mar” / Cedida

La proposta va quallar i aquest febrer de 2021 es posaven tots en marxa amb una visita guiada preliminar: els estudiants d’FP van recórrer el parc minuciosament acompanyats d’un biòleg de Parcs i Jardins, que els anava indicant tots els punts d’interès. Vegetació, aus i insectes són els principals elements a observar en directe al voltant del llac central, amb l’ajuda de fotografies per identificar cada espècie.

A partir d’aquí, els futurs tècnics d’educació ambiental van preparar fitxes plastificades per a cada espècie, caixes amb material didàctic, bibliografia i una ruta per tot el parc. La jornada comença a les 10h, acaba cap a les 13h i hi assisteixen 3 grups classe de Primària. La dinàmica és senzilla: han de fer grups d’entre 6 i 8 escolars i anar passant pels diferents punts de l’itinerari. Cada checkpoint té els seus guies i la seva temàtica. A mig camí esmorzen i rematen la ruta amb un joc.

Diploma de “Guardians i guardianes del parc de Diagonal Mar” / Cedida

Vist l’èxit de l’estrena, el passat 5 de maig, aquestes noves visites tenen el futur assegurat. Es faran extensives el curs vinent a la resta del districte de Sant Martí i possiblement després també a altres barris de Barcelona, expliquen els organitzadors al TOT Barcelona. En definitiva, el Besòs obre camí a la resta de la ciutat per a l’ús dels espais públics com a eina de conscienciació ambiental, autoestima de barri i experiència pre-laboral.

Nou comentari