La ciutat de Barcelona ha registrat durant el primer semestre de l’any 2021 una reducció del 44,4% dels fets delictius en comparació amb el mateix període de l’any 2019. Aquest descens delinqüencial ve acompanyat d’una baixada del 23,3% de les detencions i del 23,7 % dels investigats. En concret, els delictes contra el patrimoni han baixat quasi a la meitat, un 48,5%, però els delictes contra les persones han pujat un 6,5%, sobretot pels maltractaments a la llar i les agressions sexuals. També han pujat quasi un 40% els delictes contra l’ordre públic.

Aquest semestre les dades delinqüencials es comparen amb l’any 2019 ja que hi ha una major similitud quant a nivell d’activitat delinqüencial que en el primer semestre del 2020, quan estaven en vigor mesures com el confinament domiciliari o el tancament de restaurants o establiments de l’oci nocturn. Barcelona és la regió policial de Catalunya que experimenta un major decreixement en les infraccions penals, seguida de la regió Metropolitana Sud i el Camp de Tarragona, que baixen un 18% i un 15,2% respectivament. Durant el primer semestre d’aquest any la reducció a nivell de Catalunya es va situar en un 23,8%.

Reunió de coordinació

Les dades delinqüencials s’han analitzat aquest divendres al matí en el marc de la celebració de la Junta Local de Seguretat de Barcelona, amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, el secretari general d’Interior, Oriol Amorós, l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i amb la participació de la resta de cossos policials i representants de la judicatura i de la fiscalia, entre d’altres representants que tenen competències en l’àmbit de la seguretat a Barcelona.

Durant el primer semestre d’aquest any s’han registrat 63.163 delictes, s’han fet 8.670 detencions i s’han investigat 18.793 persones. La resolució de fets ha augmentat en un 6,2%, passant de 21.8% a 28.1%. Els delictes contra el patrimoni, principalment els furts, els robatoris amb violència i/o intimidació a la via pública, els robatoris amb força a interior de vehicle, amb força a interior de domicili i amb força a establiment comercial, entre d’altres, han baixat un 48,5% (de 105.462 a 54.285 fets). Els delictes contra les persones augmenten un 6,5% (de 4.980 a 5.302 fets). Aquest increment està relacionat amb la pujada dels maltractaments en l’àmbit de la llar i les agressions sexuals principalment. Els delictes contra l’ordre públic pugen un 39% (de 437 a 608 fets) i els delictes contra la salut pública un 28% (527 a 674).

Nou comentari