Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El coronavirus entra en una fase d’estabilitat “perillosa”
  • CA

La segona onada de la Covid-19 ha entrat en una fase d’estabilitat “perillosa” a Barcelona i, tot i que en els últims s’ha alentit la propagació del virus, l’elevat nombre de positius setmanals deixen la ciutat en una situació fràgil que es pot descontrolar en qualsevol moment. I més quan en menys de 10 dies està previst l’inici de curs, que marcarà una veritable prova de foc per l’evolució de la pandèmia a la capital catalana.

Entre el 19 d’agost i l’1 de setembre –els últims 14 dies amb dades consolidades del departament de Salut–, Barcelona ha registrat més de 3.300 positius amb prova PCR, dividits pràcticament a parts iguals entre cada setmana. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja va advertir aquest dijous que la situació epidemiològica de Barcelona i de Catalunya en general tendia a una “estabilitat tensa” i va demanar més esforços per controlar el virus.

Cal estar atents

El risc de rebrot ha baixat de manera constant i se situa ara en 200 punts, 40 menys que una setmana abans, tot i que segueix molt per sobre del que Salut considera un “risc alt”. La velocitat de transmissió també s’ha alentit i Barcelona té una R0 d’1 –és a dir, que cada persona n’infecta una altra–. Son dades que permeten un cert optimisme, però no es pot abaixar la guàrdia, insisteixen des de Salut. A més, en les últimes tres setmanes Barcelona no ha baixat dels 1.500 positius setmanals –i està per sobre del 1.000 des de fa dos mesos–. “No és una estabilitat d’estar tranquils sinó d’estar atents”, va afegir el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19, Jacobo Mendioroz.

Més cribratges a Barcelona

Davant la lenta reculada del virus malgrat les dures restriccions imposades per Salut, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han decidit fer nous cribratges massius a la ciutat. Després de buscar asimptomàtics a Torre Baró (Nou Barris) i el Besòs i el Maresme (Sant Martí), ara li toca el torn al Raval (Ciutat Vella) i a la Trinitat Vella (Sant Andreu), dos dels barris amb major incidència de la Covid-19 des que es va acabar l’estat d’alarma.

En els dos últims mesos, la Trinitat Vella ha registrat una taxa de 1.442 casos per cada 100.000 habitants, mentre que al Raval s’ha situat en 959 positius per cada 100.000 habitants, molt per sobre de la mitjana de la ciutat, que està en 622. Per ajudar a coordinar la resposta, l’Agència de Salut Pública de Barcelona ha creat una oficina especial que farà un seguiment exhaustiu de l’evolució de la pandèmia. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa