Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els bombers barcelonins morts als camps d’extermini nazis seran reconeguts

Bombers de Barcelona està treballant una iniciativa basada en el reconeixement dels bombers que van ser depurats als camps de concentració nazis. Així ho ha confirmat aquest matí Sebastià Massagué, director del cos, durant la presentació de l’exposició ‘Protegir Barcelona. Bombers i prevenció d’incendis, 1833-2022’ que es podrà veure fins el 9 de maig de 2023 al MUHBA Oliva Artés al Parc del Centre de Poblenou.

El projecte està pendent d’una reunió amb l’Amical Mauthausen per acabar d’enllestir-ne els detalls i el format. De moment, ja disposa d’un registre de com a mínim sis bombers barcelonins -n’hi ha més en l’àmbit català- que van ser víctimes del règim de Hitler en diferents centres d’extermini. Tot fa pensar que l’homenatge es faria a finals de gener, coincidint amb la data de l’alliberament de diversos camps per part de les forces aliades. Properament es difondrà amb més concreció l’abast del reconeixement.

Element transformador de la ciutat i recorregut històric

En la inauguració de l’exposició, el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat Enric Batlle ha recordat que enguany se celebren cent anys del primer vehicle motoritzat dels bombers, conegut com a ‘Genoveva’. Batlle ha posat l’accent en la prevenció així com en la pedagogia per als nens.

De la seva banda, Massagué ha subratllat la tasca dels Bombers de Barcelona com a element transformador de la ciutat. Josep Barjuan, comissari de l’exposició, ha esmentat la importància de les diverses activitats complementàries.

Finalment, el director del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona ha aprofitat la presència de vehicles històrics per enviar un encàrrec a les autoritats municipals, instar els bombers a que encomanin “consciència patrimonial” a l’Ajuntament. Joan Roca ha matisat que els plafons de la mostra no expliquen pas la història dels bombers sinó la història de Barcelona per mitjà dels bombers. També ha explicat la manera en què els bombers es van organitzar arran de l’exposició internacional de 1929, “una capitalització de l’estructura que ni el franquisme va gosar desmantellar”. No obstant, des de Bombers en guerra, projecte d’investigació per omplir el buit historiogràfic sobre els bombers a Catalunya durant la Guerra Civil, consideren que la dictadura sí va afectar l’estructura organitzativa del cos alhora que apunten que la repressió va afectar el personal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa