El Vall d’Hebron comença el primer assaig de vacuna contra la Covid a l’Estat

L’hospital Vall d’Hebron ha començat aquesta setmana a reclutar voluntaris per participar en l’assaig clínic en fase III de la vacuna contra la Covid-19 de la farmacèutica Janssen (Johnson & Johnson). Es tracta del primer assaig d’aquestes característiques que s’ha autoritzat a l’estat espanyol i en els propers dies el Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia del Vall d’Hebron administrarà la vacuna als primers voluntaris, que en rebran dues dosis amb 57 dies de diferència i a qui es farà un seguiment de dos anys. La vacuna no conté el virus viu, sinó que utilitza una proteïna artificial del virus perquè l’organisme generi anticossos.

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) va autoritzar el novembre l’assaig ENSEMBLE 2 per avaluar l’eficàcia i la seguretat d’aquesta vacuna, tant en voluntaris sans com en participants amb malalties concomitants que s’associen a un major risc d’una Covid-19 greu.

L’assaig inclourà fins a 30.000 voluntaris de nou països: Bèlgica, Colòmbia, França, Alemanya, Sud-Àfrica, Filipines, Espanya, Regne Unit i Estats Units. Juntament amb l’hospital Vall d’Hebron, hi participen altres hospitals de Catalunya, que són l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona i l’Hospital Quirónsalud de Barcelona. De l’Estat, també hi participen l’Hospital de La Princesa, l’Hospital La Paz, l’Hospital Quirónsalud de Madrid i la Clínica Universidad de Navarra.

La vacuna que provarà el Vall d’Hebron / ACN

Perfil dels voluntaris

Per participar en l’estudi, el requisit indispensable és tenir més de 18 anys. No hi poden participar persones immunodeprimides per una malaltia de base o bé en tractament amb medicaments immunosupressors; dones embarassades o amb probabilitat d’embaràs en els dos anys vinents; persones amb antecedents d’anafilàxia o reaccions adverses greus a les vacunes i persones que ja participin en altres assaigs clínics.

Tipus de vacuna

La vacuna, anomenada Ad26.COV2.S, no conté el virus viu. N’utilitza una proteïna artificial perquè l’organisme generi anticossos. Està basada en una tecnologia sòlidament documentada amb un adenovirus recombinant no replicatiu que actua com a vector per generar una resposta immunològica davant d’una de les proteïnes del coronavirus coneguda com a proteïna S (spike). Aquesta proteïna és la que utilitza el virus per unir-se a les cèl·lules de la persona i de fet, és la que li dona la forma de corona.

Tipus d’assaig clínic

Es tracta d’un estudi randomitzat, doble cec i controlat amb placebo. Això vol dir, que de manera aleatòria, a la meitat dels participants se’ls administra la vacuna i a l’altra meitat el placebo emmascarat, de tal manera que ni el personal sanitari ni el voluntari poden identificar què s’està administrant.

Durant tot l’assaig, es durà a terme un monitoratge estret de tots els voluntaris i una identificació de tots els casos de covid-19 que es vagin produint. Això permetrà dur a terme anàlisis preliminars amb dades intermèdies. Amb tot, caldrà esperar que l’assaig clínic hagi finalitzat per analitzar totes les dades i extreure conclusions finals.

“Encara que aquests dies ja s’hagin autoritzat dues vacunes enfront de la covid-19 és imprescindible seguir desenvolupant altres vacunes candidates per garantir una major disponibilitat i també poder perfilar estratègies ajustades a cada grup poblacional”, explica la doctora Susana Otero, investigadora de l’estudi, investigadora principal del grup de recerca en Epidemiologia i Salut Pública del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i metge adjunta del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d’Hebron.

“La participació de persones voluntàries de forma altruista en els assaigs clínics és fonamental per poder avançar en la recerca, no només de vacunes, sinó també de qualsevol nou medicament. És un acte de solidaritat que reflecteix la contribució de la societat en l’avenç de la medicina, tan important en una situació de crisi sanitària com la que estem vivint”, recalca la doctora Magda Campins, investigadora principal de l’estudi, cap del grup de recerca en Epidemiologia i Salut Pública del VHIR i cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d’Hebron.

Nou comentari

Més notícies
Jordi Bové i Jordi Galiano, investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca / VHIR

El Vall d’Hebron identifica la causa del Parkinson

L'estudi pot ajudar a establir noves dianes terapèutiques per aturar o prevenir la malaltia
Tasques d'enderrocament de l'antiga bugaderia de l'hospital Vall d'Hebron per construir el nou edifici de recerca / ACN

El Vall d’Hebron comença les obres per al nou edifici de recerca de teràpies avançades

Les tasques d'enderroc de les antigues instal·lacions duraran uns tres mesos