Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El resultat del referèndum veïnal del Poblenou reclama que s’aturin els plans municipals al [email protected]

Els veïns del Poblenou han votat el futur del [email protected] i han decidit que volen que s’aturin els actuals plans de l’Ajuntament. Això es desprén de la votació popular que ha tingut lloc aquest dissabte i diumenge, que ha aplegat 3.162 vots a favor de frenar l’actual procés de transformació urbana al districte.

Han estat dos dies de votacions intenses a nou meses habilitades a diferents zones del Poblenou i les rodalies. L’organització esperava aplegar uns 2.000 vots, que són més dels que preveuen les consultades organitzades pel consistori. Tanmateix, les expectatives han acabat sent millorades i s’ha arribat a les 3.255 paperetes, segons han anunciat els impulsors, de les 30.000 targetes censals que es van repartir. Així doncs, el “sí” s’ha imposat en un 97,14% dels vots. Per contra, segons ha avançat el diari cooperatiu del Poblenou, La Rambla, 89 persones han optat pel “no”, tres vots eren nuls i un ha quedat en blanc.

Els organitzadors expliquen al TOT Barcelona que ho consideren “un èxit total” perquè amb molts pocs mitjans han aconseguit “superar qualsevol procés participatiu fet mai per l’Ajuntament” sobre un sol tema. De fet, recorden que el procés municipal que va preguntar inicialment als veïns sobre el [email protected] va comptar amb 870 participacions, anys enrere, i que ara l’han “més que triplicat”.

La pregunta

La pregunta que se li feia a la ciutadania era si s’estava d’acord amb la proposta d’aturar l’actual pla del [email protected] i la modificació en la qual treballa l’Ajuntament, amb la qual l’activisme veïnal ja es va mostrar crític mesos enrere. La pregunta sobre si es veu necessari frenar el procés que envolta el districte empresarial, a més, anava acompanyada de la proposta d’un nou rumb que tingui en compte “la preservació de l’habitatge i patrimoni existent”, “l’impuls de la indústria i produccó local” i “la creació de zones verdes i equipaments”. Si es votava que sí, es donava suport a la idea d’aturar-ho tot perquè es tingués en compte aquestes demandes. Si es votava que no, s’entenia que el veí estava satisfet amb els actuals plans municipals, o bé no quedava prou seduït per la iniciativa veïnal.

El referèndum que s’ha celebrat aquest cap de setmana ha suposat la conclusió de mesos de feina per a diverses entitats de l’entorn del Poblenou, moltes d’elles incloses en el sindicat veïnal El Nus. La idea venia de llarg, des que van sentir que el pacte municipal pel [email protected] que incloïa entitats del barri, però també al govern, agents econòmics i universitaris es va desenvolupar sense tenir prou en compte les necessitats dels habitants de la zona. Ara, consideraven necessari preguntar al veïnat, abans l’Ajuntament no enllesteixi la modificació en la què treballa des que en va fer l’aprovació inicial el setembre passat. L’enfocament de les entitats organitzadores d’aquest referèndum alternatiu és que encara hi ha temps per fer un pla més consensuat. I avui ho poden reforçar amb els resultats d’una votació directa. De moment, el 30 de juny el moviment veïnal prepara una assemblea per decidir els següents passos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa