Barcelona ja té sobre la taula el projecte per urbanitzar el futur parc de Can Batlló, un espai de 26.000 metres quadrats que comptarà amb un gran bosc i un camí d’aigua, entre diversos elements. Segons el regidor del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra, serà un punt d’inflexió que permetrà guanyar “molt més verd” al mig del barri de la Bordeta. Després que el 2017 es desencallés la reforma de l’espai fabril, en aquest mandat l’Ajuntament vol acabar, com a mínim, la primera fase d’urbanització del parc. Les obres començaran a finals del 2021 o principis del 2022 i duraran uns 14 mesos.

La inversió per aquesta primera fase és de 12,3 milions euros. D’aquests, 5,2 milions els aportaran els propietaris de les parcel·les privades de l’àmbit. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que és un projecte molt important pel que fa la vegetació i la presència de l’aigua però ha deixat clar que també mantindrà els usos que ja existeixen actualment a l’espai, com és un parc infantil, una àrea de gossos i horts urbans.

“Ho reordenarem millor però hi serà i, a més, s’incorporaran elements per a la pràctica esportiva lliure com ara elements de cal·listènia i pistes esportives”, ha afegit Sanz. En concret, l’àrea d’esbarjo dels gossos s’ubicarà a la zona central del parc i tindrà de 645 m2. La zona d’horts urbans, amb 1.1120 m2, s’ubicarà a la l’entorn de la masia de Can Bruixa, en una de les posicions més favorables respecte el sol.

Gran bosc i camí d’aigua

La urbanització del parc consistirà en recrear camins i vials amb diferents usos i destaca la plantació d’un gran bosc per separar l’espai privat dels edificis i l’espai públic del parc. A més, s’inclourà un camí d’aigua que recorrerà tot el parc, des de la franja del carrer de la Constitució fins a la Gran Via de les Corts Catalanes.

Mapa del futur parc de Can Batlló / Ajuntament de Barcelona
Mapa del futur parc de Can Batlló / Ajuntament de Barcelona

Quant a la combinació de patrimoni i verd, les façanes dels blocs 9 i 12, actualment en procés de demolició, es conservaran per integrar-les com a elements de jardí, instal·lant-hi a l’interior les pistes esportives i jocs infantils respectivament i obrint-les com a espai de pas i trànsit. Alhora, s’instal·laran sistemes per al creixement de plantacions enfiladisses als espais interiors, a pilars, i parets.

D’altra banda, la gran esplanada central es configurarà com un gran prat arbrat amb camins i amb una vegetació més baixa perquè es puguin seguir veient les façanes de nau rehabilitades. Per la seva banda, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha afirmat que tot i que el districte de Sants-Montjuïc compti amb el verd de Montjuïc també hi ha llocs amb molta densitat. En aquesta línia, ha recordat el compromís del consistori per augmentar el verd a la ciutat i alhora combatre l’emergència climàtica.

Segona fase

La segona fase d’execució de la urbanització del parc correspon al conjunt de vials i places i es durà a terme un cop hagin finalitzat les diferents rehabilitacions i construccions en el si del recinte. Per a aquesta segona fase, el projecte preveu una segona àrea de jocs infantils, un skatepark, un espai amb un amfiteatre i una font ornamental. Incloent les dues fases d’execució del parc, la inversió prevista total serà de 24,8 milions d’euros.

Consens veïnal

El regidor del districte, Marc Serra, ha remarcat que hi ha consens veïnal al voltant del projecte, ja que és fruit d’un procés participatiu iniciat el 2017 i s’havia constatat la necessitat d’un gran parc o zona verda per al barri. “Si presentem una àrea d’esbarjo, uns espais d’aigua, un skatepark…És perquè és el que volen els veïns i veïnes”, ha afegit.

Serra també ha posat en valor la lluita veïnal i el moviment comunitari que al 2011 va permetre superar el mur de la gran fàbrica de Can Batlló. Des de llavors, ha recordat, l’Ajuntament ja ha comprat el total del sòl i s’han pogut tirar endavant projectes com l’ateneu cooperatiu Coòpolis o allotjar al recinte fabril l’Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona. El regidor també ha indicat que s’ha avançat molt a l’entorn amb la construcció de 1.500 habitatges i per tant hi ha més veïns que també podran utilitzar el parc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa