Brolladors, umbracles i horts: el pla municipal pel parc de Can Batlló

Les obres començaran el 2021 | L'avantprojecte presentat als veïns inclou usos comunitaris i diversitat de verd per als antics passadissos de la fàbrica

El futur parc de Can Batlló tindrà brolladors d’aigua, un camí d’aigua, jocs infantils, pistes esportives i una zona d’esbarjo per a gossos. I molta diversitat de verd: arbres, jardins, horts urbans i fins i tot umbracles. El consistori va presentar als veïns de la Bordeta (Sants-Montjuïc) l’avantprojecte del parc. Inclou més de 48.000 metres quadrats, gairebé la meitat de l’antiga fàbrica textil. El tros més gran de parc s’ubicarà al costat del carrer Parcerisa i formarà una àrea més gran (27.000 m2) que el parc de l’Espanya Industrial, al costat de l’Estació de Sants. 

Segons va anunciar el regidor del districte, Marc Serra, a l’estiu està enllestit el projecte executiu d’urbanització i les obres començaran al llarg de 2021. Els plans per al parc eren molt esperats per al moviment veïnal, que ja havia elaborat la seva pròpia proposta d’urbanització el 2018. “Fa dos anys que ho batallem”, alertava al TOT Barcelona aquest setembre Josep Maria Domingo, president del Centre Social de Sants. Justament per això la presentació va despertar molta expectació al barri: la sala d’actes de la nova Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV) es va omplir de gom a gom amb dos centenars d’assistents. 

Mapa d'usos del futur parc de Can Batlló / Ajuntament de Barcelona

Mapa d’usos del futur parc de Can Batlló / Ajuntament de Barcelona

La major part de propostes d’usos surten d’un procés participatiu sobre el parc, amb poques supressions o novetats polèmiques. El futur espai verd es repartirà en cinc nuclis, escampats entre les naus fabrils. L’avantprojecte preveu donar un paper important a l’aigua, fent-la circular perquè no quedin espais d’aigua estancada i incorporant cinc fonts potables i una àrea de brolladors. Aquesta estaria envoltada per un amfiteatre i seria semblant al refugi climàtic –que es va estrenar amb una inoportuna incidència de salut pública– de les Casernes de Sant Andreu.

A més la presentació municipal esmenta un espai multiús sota una pèrgola fotovoltaica –potser amb barbacoes i taules–, dues pistes d’esport a l’aire lliure al costat de Parcerisa i un skatepark a la cantonada de Gran Via i Mossèn Amadeu Oller. Els horts urbans formarien un subconjunt amb la masia de Can Bruixa, que es conservaria. 

Referents externs per al disseny del futur parc de Can Batlló / Ajuntament de Barcelona

Referents externs per al disseny del futur parc de Can Batlló / Ajuntament de Barcelona

Pel que fa als jocs, n’hi hauria per a 4 trams d’edat diferenciats: per a infants de 0 a 6 anys i de 6 a 12 anys, per a gent gran i jocs saludables per a totes les edats. Situa, també, la possibilitat de convertir en umbracles o crear cobertes verdes on avui hi ha dues naus pendents de rehabilitar, amb referents com l’Umbracle de la Ciutadella o l’emblemàtica botiga de jardineria L’Hivernacle de Sants.

Nou comentari