Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El nou sistema de recollida selectiva triomfa al Bon Pastor i planeja estendre’s a més barris
  • CA

Una prova pilot de recollida d’escombraries ha fet èxit al Bon Pastor i ara el pla és estendre el mateix sistema a altres barris. Ho ha anunciat l’Ajuntament després de concretar que la recollida selectiva mòbil que s’ha provat des de l’abril a aquest barri del districte de Sant Andreu ha fet que es doblés el percentatge de recollida selectiva. S’ha passat d’un 30% a un 61%

El que més ha crescut ha estat la recaptació del vidre, que ha augmentat un 43% el nombre de quilograms recollits. L’han seguit el paper i el cartró, creixent un 35% i els envasos de plàstic, que ha increment en un 32%. A més, l’escombraria orgànica ha aconseguit que els residus que no li corresponien al seu contenidor s’hagin reduït d’un 18% a un 7%. Per aconseguir l’èxit de la proposta, des del març es va fer una campanya d’informació que va arribar a 1.200 habitatges dels 1.560 que estan a l’àrea de la prova, asseguren fonts municipals. En aquelles visites es van deixar també els materials necessaris per recilar amb més eficiència, com les bosses compostables o el calendari des dies i l’hora de recollida.

Model de plataforma que millora la recollida selectiva d'escombraries al Bon Pastor / Ajuntament

Model de plataforma que millora la recollida selectiva d’escombraries al Bon Pastor / Ajuntament

L’Ajuntament ha explicat que el funcionament d’aquest nou sistema és molt senzill: cada dia, de dilluns a dissabte, els dies que hi ha recollida d’escombraries per cadascuna de les fraccions, s’instal·len unes plataformes mòbils a partir de les 18h i es retiren a les 23h. Cada tipus de brossa, a més, té els seus dies de recollida. Exceptuant el diumenge, que no es fa aquest servei.

“Estem en un moment d’emergència climàtica i hem de ser sensibles amb tots els vectors ambientals”, afegeix Badia. És per això que l’Ajuntament proposa introduir diversos models com la recollida porta a porta, provada recentment al barri de Sarrià, o el contenidor intel·ligent, que està en fase de desenvolupament. “En funció del barri i la seva idiosincràsia s’adaptaran els nous models de reciclatge”, explica Badia a l’Agència Catalana de Notícies.

El regidor de Presidència i Territori, Eloi Badia, durant l'atenció als mitjans / Ajuntament

El regidor de Presidència i Territori, Eloi Badia, durant l’atenció als mitjans / Ajuntament

Els reptes més enllà del Bon Pastor

L’opció d’ampliar aquest model concret que s’ha provat al Bon Pastor és una de les propostes del nou govern de Colau per millorar els percentatges de recollida selectiva. La voluntat és “passar així del 36% de mitjana actual a la ciutat al 60%, en la línia del que exigeix tant la Unió Europea com el Pla de Gestió de Residus de Catalunya”, indica un comunicat municipal. 

El mateix text reivindica que els beneficis de la recollida selectiva mòbil són que les plataformes s’instal·len més a prop dels habitatges, i fa més còmode reciclar, alhora que retirar els contenidors clàssics suposar disposar de més espai públic lliure. A més, així es millora la qualitat de l’aire i es redueix el soroll, ja que les plataformes es transformen en vehicles elèctrics. 

De cara al futur, es vol aconseguir eliminar els punts on encara es deixen bosses d’escombraries, més encara quan es dipositen a papereres de carrer, i “fomentar les xarxes veïnals per ajudar a baixar les escombraries en els horaris de les plataformes”. Aquesta proposta està focalitzada especialment en els edificis on hi viu gent gran o amb diversitat funcional

 

Més notícies
Set empreses competeixen pel nou contracte de recollida d’escombraries, de més de 300 milions anuals
Notícia: Set empreses competeixen pel nou contracte de recollida d’escombraries, de més de 300 milions anuals
Comparteix
El macro concurs es resoldrà a la tardor i els nous adjudicataris començaran a treballar l'any que ve
Un incendi a un camió d’escombraries provoca una explosió i afecta diversos edificis
Notícia: Un incendi a un camió d’escombraries provoca una explosió i afecta diversos edificis
Comparteix
La deflagració ha afectat dos blocs de pisos a la Teixonera

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa