Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El nou Mercat de l’Abaceria comença a veure la llum
  • CA

Quatre anys i mig després del trasllat provisional al Passeig de Sant Joan, l’Ajuntament de Barcelona finalment ha anunciat l’aprovació del projecte executiu del nou Mercat de l’Abaceria. Ara els terminis semblen concrets: obertura d’un procés d’informació pública, enfocada als paradistes i veïns, licitació abans d’acabar l’any i començament de les obres durant el segon trimestre de 2023, prèvia adjudicació el primer trimestre.

El consistori invertirà prop de 26 milions d’euros per enllestir un edifici de 14.350 metres quadrats que inclourà planta baixa, un altell dividit en dues alçades diferents i tres plantes soterrànies. Així doncs, el teixit associatiu del barri guanyarà uns 6.000 metres quadrats per fer activitats internes i externes i, alhora, disposarà d’uns 1.500 metres quadrats de verd a l’espai públic; es tracta d’una reivindicació històrica d’un districte de Gràcia ple de places dures.

La distribució, per plantes

Concretament, el mercat d’alimentació constarà d’una planta baixa amb 45 establiments interiors d’alimentació i 10 exteriors no alimentaris que ocuparan 2.445 metres quadrats; un altell de 1.050 m2 amb dos despatxos -un per a la direcció i l’altre reservat a l’associació de venedors-, sales tècniques i dues aules obertes de caràcter polivalent. A la planta -1 s’instal·larà un nou establiment amb format autoservei complementat per magatzems, espai de residus i cambres frigorífiques (315 metres quadrats).

A la -2 s’habilitaran 600 metres quadrats addicionals per a magatzems i cambres frigorífiques, més un altre espai de residus (145 m2) i un aparcament de 50 places per als clients, que només estarà obert durant l’horari comercial. La planta -3, d’uns 3700 metres quadrats, es destinarà a usos logístics per a entitats del barri mentre que l’espai de doble alçada en paral·lel a les plantes -1 i -2 serà per a la càrrega i descàrrega de doble gàlib i també per a vehicles industrials, uns 1.050 metres quadrats.

Totes les plantes estaran connectades per mitjà de sis aparells elevadors mixtes i disposaran de serveis. Es preveu la possibilitat que els transportistes que portin mercaderia als comerços del perímetre més proper al mercat puguin carregar i descarregar a la zona logística del mercat.

El consistori assegura que el projecte neix del consens veïnal i comercial

Segons l’Ajuntament de Barcelona, el projecte és fruit del treball i consens amb el teixit comercial del mercat i el veïnat i suposa una oportunitat en quatre sentits: preservació de l’equipament més rellevant del barri pel que fa a alimentació fresca i de qualitat; incidir en el paper de cohesió social del mercat com a punt de trobada, l’aposta pel comerç de proximitat i la rehabilitació integral de l’edifici des d’una òptica de sostenibilitat. En aquest sentit, s’ha posat èmfasi en l’aïllament de l’equipament, la gestió pel reciclatge de residus i l’estalvi d’energia. La recuperació de la imatge de la coberta serà compatible amb l’eficiència energètica atès que combinarà panells fotovoltaics i peces ceràmiques.

Quant a la perspectiva arquitectònica, durant els treballs inicials es va detectar que l’estructura actual no podria suportar la càrrega de la futura coberta, motiu pel qual la rehabilitació de l’estructura n’implicava obligatòriament el seu desmuntatge. Calia fer-ne una de nova que repliqués exactament l’actual, segons especificacions del departament de Patrimoni de la ciutat -l’estructura està protegida des del punt de vista patrimonial- però amb un material que s’ajustés als requisits tècnics. Aquesta mateixa operació s’ha dut a terme al Mercat de la Barceloneta i, parcialment, al de Sant Antoni.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa