Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
DADES | El misteri de per què Madrid té menys contagis que Barcelona
  • CA

L’evolució de la pandèmia a Madrid i a Barcelona és radicalment diferent malgrat que la capital espanyola ha decidit no tancar els bars i els restaurants per evitar els efectes econòmics que suposa una mesura tan dràstica. El secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha assegurat que no té una resposta clara per respondre a la pregunta tot i que han consultat a diferents experts sobre el tema, però sí que ha assegurat que el cas de Madrid “no és la norma, sinó l’excepció”, ja que la majoria de regions espanyoles han optat per tancar la restauració, igual que molts altres països europeus.

Segons les últimes dades de la xarxa de vigilància epidemiològica de la Comunitat de Madrid, la capital espanyola ha registrat 10.107 casos positius en els últims dies, mentre que a Barcelona se n’han detectat 10.374, en base a les xifres de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Quina és la diferència si tenen el mateix nombre de positius? Que Madrid té el doble de població que Barcelona. Per tant, la capital espanyola té una incidència de 315 casos per cada 100.000 habitants, mentre que a la capital catalana aquesta taxa es dispara a 630 casos per cada 100.000 habitants. Tot i això, des de l’inici de la pandèmia Madrid ha tingut 171.000 casos, el triple que Barcelona.

Situació diferent

Argimon ha admès que no tenen una explicació concreta per la diferència en l’evolució general de la Covid-19 de Madrid i Catalunya i ha assegurat que és “un cas per estudiar”. El secretari de Salut Pública ha explicat que Madrid va tres o quatre setmanes per davant de Catalunya en la gestió de la pandèmia, ja que van tenir el pic de casos molt abans i ara estan en una situació molt més favorable. Tot i això, ha recordat que l’ocupació de les UCI és molt similar a les dues comunitats i ha descartat que l’estratègia de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz-Ayuso, d’apostar pels testos d’antígens sigui la raó d’aquesta diferència.

“No és només pels testos d’antígens”, ha dit Argimon, ja que la seva funció és pràcticament igual que la d’una prova PCR i ha defensat l’estratègia del departament de Salut, que ha anat incorporant progressivament els testos ràpids perquè permeten més “immediatesa”. De fet, el secretari de Salut Pública ha assegurat que Madrid fa unes 170.000 proves setmanals –50.000 PCR i 120.000 testos d’antígens–, mentre que Catalunya en fa 250.000 –190.000 PCR i 60.000 testos ràpids”–, una dada que podria explicar el major nombre de casos detectats. A la capital catalana, per exemple, en els últims set dies s’han fet més de 31.000 PCR i gairebé 20.000 testos d’antígens.

Amb tot, la situació de Barcelona ha millorat molt en els últims 15 dies gràcies a l’efecte de les restriccions. El nombre de positius s’ha reduït un 30% –ha passat de 6.500 a 4.500 casos–, el risc de rebrot ha baixat 350 punts fins a situar-se en 543 i la velocitat de propagació de la Covid-19 ja fa nous dies que està per sota d’1 i està en 0,88, molt a prop del 0,7 que recomanen els experts per considerar que la pandèmia està sota control.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa