“El meu company és un lladre, no un terrorista”

L'amic d'un dels detinguts explica que l'home no seguia la religió islàmica, bevia alcohol i fumava haixix

El company de pis d’un dels detinguts en l’operació antijihadista de Mossos d’Esquadra d’aquest matí repeteix un cop i un altre que “és impossible” que el seu amic “sigui terrorista”. Ho exclama el Fawzi, que descriu el seu company com un home tranquil que es dedica a robar carteres i que no practica l’islam. “Ni resa, ni va a la mesquita, ni rep visites estranyes… Com pot ser terrorista sense que jo en tingui ni idea?”, pregunta desesperat. Segons ell, l’home detingut es diu Rabah, té 34 anys, en fa uns quinze que viu a Barcelona i és de nacionalitat algeriana. Aquesta detenció, feta a un immoble ocupat del barri de Santa Caterina, és una de les 18 que han fet els Mossos aquest matí en una operació que lluitava contra una cèl·lula sospitosa de tenir la voluntat de cometre un atac terrorista, expliquen fonts policials. 

El pis on vivien el Fawzi i el Rabah, a l’edifici del carrer Arc de Sant Cristòfol 6-8, ha quedat amb la porta trencada i els objectes regirats, algun d’ells articles robats –com reconeix el company del detingut– que pretenien revendre. Hi ha caixes amb bosses de mà visiblement gastades, d’altres amb coberteria, una arpó de pesca i, fins i tot, sis bicicletes plegables col·locades al mig de la cuina. “El meu amic ha robat de vegades, però mai no ha fet mal ningú”, explica el company de pis. El Fawzi intentava reconduir-lo i el portava amb ell a fer de venedor de roba a la zona de Glòries.

Les bicicletes que tenen acumulades al mig de la cuina del pis ocupat el Fawzi i el Rabah / D.C.

Les bicicletes que tenen acumulades al mig de la cuina del pis ocupat el Fawzi i el Rabah / D.C.

El Fawzi, també algerià, no entén l’operatiu. Després de prop de cinc hores de presència policial al pis, no li ha quedat clar perquè acusaven el seu company. “Primer ens han dit que per terrorisme, després per robatoris, i al final se l’han endut”, narra. Està segur que el Rabah no tenia cap vincle amb l’organització Estat Islàmic, ja que consumeix alcohol i haixix i no segueix les normes de l’islam. 

El mateix confirmen el veïnat. El Mohammed, president de la comunitat de veïns, explica que no han donat cap problema des que van entrat a ocupar l’habitatge buit a mitjans d’estiu. “Jo sóc espanyol, de tota la vida del barri, i a vegades els he hagut de cridar l’atenció per posar la música alta a l’hora en què nosaltres resàvem, però això és tot”, resol el Mohammed. Segons el representant del bloc de pisos, els veïns no havien sospitat mai que el detingut pogués tenir cap vincle amb el terrorisme i estan “en xoc”. 

Rabah, conegut al barri com ‘el Juve‘ 

El Fawzi nega que Rabah tingués vincles amb cap cèl·lula terrorista ni es relacionés amb delinqüents. Tanmateix, al seu pis hi havia diversos documents que el relacionen a companys amb problemes amb la justícia als que ha tingut accés el Tot Barcelona, entre ells una notificació de llibertat condicional de serveis penitenciaris d’un tercer home i un auto del jutjat de vigilància penitenciària número quatre de Catalunya sobre un quart home. Segons, l’home que ha quedat sense detenir, “el Rabah guardava aquests papers dels seus amics”. 

Els dos amics, que vivien per primer cop junts, es coneixien des de fa set anys, quan van trobar-se al parc que ajunta els jardins del Forat de la vergonya i els del Pou de la Figuera. El Rabah era molt conegut al barri per la seva afició al futbol, tant que li diuen ‘el Juve‘ –per la seva afició a l’equip italià Juventus de Torí– i no donava problemes, han confirmat diversos veïns. És en aquell mateix parc, el del carrer Jaume Giralt, on s’apleguen cada nit joves estrangers que en diferents ocasions han arribat a increpar alguns veïns. Per això, alguns dels vianants que a primera hora observaven el dispositiu de Mossos d’Esquadra sospitaven que l’operatiu buscava abordar aquests i ha donat peu a confusió. 

Ara, el Fawzi espera que tot quedi en un malentès i es disposa a arreglar la porta que el dispositiu de Mossos els ha tombat. “Esperaré al meu amic, li repetiré que s’allunyi dels robatoris i tornarem a viure tranquils”, conclou.

 

Més informació

Nou comentari