Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El drama de les cites a Estrangeria: més de 50 intents per acabar pagant a un intermediari
  • CA

Una enquesta del Consell Municipal d’Immigració (CMIB) ha posat xifres al drama que viuen moltes persones per aconseguir una cita per fer tràmits a l’Oficina d’Estrangeria de Barcelona, que depèn del govern espanyol. La consulta, en la qual han participat més de 1.200 persones, revela que el 62% dels estrangers ha intentat més de 50 vegades obtenir una cita a través del portal d’Estrangeria i que el 65% ha acabat pagant a un intermediari per aconseguir-la.

Els serveis de cita prèvia només es poden sol·lictar a través de la seu electrònica d’Estrangeria és imprescindible poder efectuar tràmits com la concessió o renovació de la Targeta d’Identificació d’Estranger (TIE) –necessària per acreditar permisos de residència i treball–, així com per poder accedir al procediment de protecció internacional. L’enquesta també denuncia que el 63% dels estrangers no ha pogut aconseguir cita de manera legal.

Situació insostenible

El CMIB critica que la sol·licitud de cita prèvia només es pugui fer de manera electrònica perquè “d’entrada genera dificultats a causa de la bretxa digital present en aquest col·lectiu i a tota la societat en general”. Segons les seves dades, el 62% dels enquestats ha intentat fer el procediment més de 50 vegades i només el 0,9% ho ha aconseguit a la primera. Això ha portat a moltes persones a pagar entre 30 i 300 euros a advocats, locutoris i gestors de cites per obtenir una cita prèvia.

“La conseqüència directa de no aconseguir la cita i, per tant, de no poder realitzar cap tràmit d’estrangeria, és la de no poder regularitzar la situació d’aquestes persones o renovar permisos prèviament concedits, cosa que pot fer-les caure en la irregularitat sobrevinguda”, lamenten des del CIMB. Sense la targeta TIE, asseguren, és gairebé impossible tenir accés a l’asil, a un contracte de feina, a un compte bancari i molts altres tràmits importants per viure a Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa