Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Dotze “llambordes de la memòria” en homenatge als deportats pel nazisme

Diversos alumnes de secundària i batxillerat de nou instituts de la ciutat de Barcelona col·locaran 12 “llambordes de la memòria” a la capital catalana, conegudes com a ‘Stolpersteine’, per retre homenatge a totes les persones que van ser deportades a camps de concentració durant el règim nazi. Segons afirma l’Ajuntament de Barcelona a través d’un comunicat d’aquest dijous, col·locar aquestes llambordes és “la darrera activitat del programa educatiu Stolpersteine Barcelona que es realitza per segon any consecutiu a la ciutat”.

Es tracta d’un programa educatiu que ha coordinat la regidoria de Memòria Democràtica juntament amb els amicals de Mauthausen i altres camps, i que forma part de la Convocatòria Unificada de Programes del Consorci Educatiu de Barcelona. Cada una d’aquestes dotze llambordes porta el nom de la persona, la seva data de naixement, d’exili, de deportació, i indica si hi va morir o si va sobreviure. Aquestes lloses es col·locaran al lloc on van viure cada una d’aquestes persones, segons les fonts documentals que s’han pogut recuperar de l’època.

Els més de 300 alumnes que han format part d’aquest projecte han dedicat bona part del curs a recuperar les biografies de les persones homenatjades. Així, els i les estudiants treballen els “coneixements tècnics i documentals” per recollir les històries de vida d’aquestes persones i els contextos socials i històrics “que van afavorir l’ascens del feixisme i del nazisme”, segons expliquen des de l’Ajuntament.

El projecte

Actualment, el projecte “llambordes de la memòria” compta amb més de 70.000 lloses repartides en una vintena de països, és a dir, més de 70.000 persones han rebut aquest petit homenatge. I en les pròximes setmanes, els centenars d’alumnes que han format part d’aquest projecte, col·locaran a la capital catalana les més recents. Els dotze escollits per rebre aquesta “llamborda de la memòria” són: Eliseu Villalba, Secundina Barceló, Josep Miret, Mariano Rizo, Carlos Grey, Amadeu López, Max Stammreich, Mariano Carilla, Mercedes Núñez, Francisco Soto, Joan de Diego i Llorenç Vitrià.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa