Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els tres dofins que queden al Zoo aniran a un aquari europeu el 2020
  • CA

Els tres dofins que queden al Zoo de Barcelona després de la mort ahir de l’única femella, Anak, es traslladaran a un zoològic o aquari europeu els propers mesos, “com abans millor”. La decisió de l’emplaçament exacte la prendrà l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA) i molt probablement arribaran al seu nou destí dins l’any 2020. El coordinador europeu de dofins d’EAZA farà una proposta de reubicació a l’Ajuntament de Barcelona, en funció de les instal·lacions i les necessitats de renovació genètica dels equipaments.

L’Oceanogràfic de València, on es van traslladar dos dels fills d’Anak el 2016, no sembla tenir gaires opcions perquè està al límit de capacitat. Guanyen pes, doncs, destins com el centre o l’est d’Europa. Per primer cop el zoo municipal descarta de forma clara traslladar-los a un santuari animalista, una opció molt polèmica que un informe d’experts ja va tombar fa dos anys però que políticament no es donava per perduda. Les dues opcions analitzades, una illa grega i un projecte a alta mar davant de Baltimore (EUA), no s’han fet realitat i segueixen sent projectes sense data. 

El director del Zoo de Barcelona, Sito Alarcón, davant del delfinari / MMP

El director del Zoo de Barcelona, Sito Alarcón, davant del delfinari / MMP

“No podem esperar coses hipotètiques, necessitem una solució”, ha argumentat el director del Zoo, Sito Alarcón, en una roda de premsa d’urgència sobre la mort d’Anak i la perspectiva de trasllat. Ha explicat que el maig de 2017, després d’un viatge municipal a l’illa grega de Lipsi, els especialistes ja van concloure que no era un espai apropiat perquè és una reserva natural i introduir-hi animals amb comportaments propis del captiveri i que han rebut tractaments mèdics podrien alterar l’hàbitat. “No podem negar que vam establir relació amb Baltimore, però només tenen una proposta que no s’ha materialitzat”, ha respost a la premsa.

El pla de futur es manté

Alarcón ha explicat la “tristesa” amb la que els treballadors han viscut la seva pèrdua, però ha subratllat que aquesta no posa en qüestió el full de ruta pel futur del zoo, que es va aprovar a finals de mandat amb grans debats. “El mou model de zoo ja és de tots, el va aprovar el plenari”, ha reivindicat. “Ha estat una ensopegada, però tirarem endavant”, ha assumit. “Ara ens hem d’aixecar perquè tenim tres dofins dels que tenir cura”, ha insistit.

Alarcón ha explicat que els tres joves mascles han de ser preparats amb temps per afrontar el trasllat amb garanties, perquè mai han sortit de la Ciutadella: “Els estem preparant i en pocs mesos esperem que se’ls podrà traslladar a un lloc on els cuidin tan bé com aquí”. El més jove, Nuik, té 7-8 anys i els altres dos –Blau i Tumay– en tenen entre 17 i 18. Ara als cuidadors els preocupa reestablir les relacions socials entre els tres: “Anak era la matriarca del grup, la que posava ordre, i cap dels tres apunta a un lideratge de relleu”, explica Hugo Fernández, veterinari del zoo.

L’Anak havia deixat de menjar

Anak ha estat malalta una setmana i ahir va morir entre les set i les vuit de la tarda, acompanyada del seu company Blau –amb qui va tenir al dofí més jove, Nuik– i envoltada de vuit treballadors del zoo. La necròpsia trigarà uns dies, ha explicat el parc, perquè caldrà fer cultius per acotar quin virus digestiu tenia. Després el cos s’incinerarà, com demana la normativa europea. 

Les senyals d’alarma van saltar quan va deixar de menjar i la resta de dofins, tot i que sí que ingerien una mica d’aliment, nadaven amb poca destresa. “Hem estat molt a sobre d’Anak tots aquests dies, en algun moment crèiem que l’estàvem recuperant, però finalment no ha pogut ser”, ha relatat Alarcón. Amb emoció continguda, ha assegurat que tenen una “sensació agredolça”, de tristesa per un costat però també “orgull” per la feina i la dedicació total dels cuidadors durant una setmana difícil amb pont inclòs.

Un entrenament al delfinari de Barcelona, aquest febrer / Jordi Play

Un entrenament al delfinari de Barcelona, aquest febrer / Jordi Play

“Portava 30 anys amb nosaltres, va arribar molt jove amb 3 o 4 anys i hi ha cuidadors que han estat amb ella tota la seva vida”, ha afegit. Durant la seva estada barcelonina va tenir 4 fills: la primera va morir molt jove al zoo, el segon i el tercer viuen ara a València i el darrer és en Nuik. L’Anak va ser un dels últims dofins importats de fora la Unió Europea, en concret des de Cuba. Gairebé no havia estat mai malalta i tot i que ja era un exemplar d’edat madura, podria haver viscut força més anys. De fet, l’últim dofí que va morir al zoo va ser un cas rècord de longevitat: la Nika va viure fins a 52 anys.

Retrets dels treballadors als retards i la desinversió

El portaveu del comitè d’empresa, Damià Gibernet, ha recriminat a l’Ajuntament de Barcelona els dos anys transcorreguts des que va decidir que Barcelona no tindria dofins en captivitat, durant els quals els 4 cetacis han viscut en un tanc obsolet: “Per culpa de dubtar tant i de buscar santuaris inexistents, els quatre dofins han viscut en condicions precàries”, ha sentenciat. Ha qualificat el delfinari de “barraca per a dofins” i ha demanat aprendre dels errors: “No podem permetre que el que ha passat amb l’Anak passi amb altres animals”.

“No ens vam ficar en la decisió política de traslladar els dofins, però sempre hem exigit que fins l’últim moment que estessin a Barcelona havien de viure en les millors condicions possibles”, ha puntualitzat. Gibernet considera que això no s’ha procurat prou, perquè “s’han gastat diners en viatges i informes i s’han fet mil reunions en comptes d’invertir en els animals”. Ha acusat a “una gent benintencionada que defensa els drets dels animals”, en referència a les entitats animalistes, d’entorpir les decisions polítiques. Si l’Ajuntament de Barcelona no inverteix en el zoo ara que hi ha un pla aprovat i en marxa, ha avisat, els treballadors el denunciaran per “maltractament animal”.

ERC i JxCat demanen celeritat

Els grups municipals d’ERC i JxCat han lamentat la mort de la dofina Anak i ha demanat a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que acceleri tot el possible els tràmits per traslladar els tres dofins que encara viuen al Zoo. El portaveu dels republicans, Jordi Coronas, ha demanat que es trobi aviat un espai definitiu per als cetacis: “No s’ha buscat una ubicació alternativa i tampoc s’ha arribat a cap acord amb un santuari o alguna instal·lació internacional”, ha criticat. Per la seva banda, el portaveu de JxCat, Jordi Martí, ha recordat que el trasllat estava pendent des de l’anterior mandat i ha preguntat a l’alcaldessa “de què ha servit declarar amb tanta pompositat Barcelona com una ciutat lliure de cetacis”. 

Més notícies
Mor la dofina del Zoo de Barcelona, Anak, a causa d’un virus
Notícia: Mor la dofina del Zoo de Barcelona, Anak, a causa d’un virus
Comparteix
Els 4 cetacis que viuen al parc estan pendents de trasllat des de fa dos anys: el pla municipal per trobar-los nova llar no avança i el tanc on viuen no té la mida mínima
El pla de Colau per recol·locar els 4 dofins del Zoo fa aigües
Notícia: El pla de Colau per recol·locar els 4 dofins del Zoo fa aigües
Comparteix
El tanc on viuen l’Anak, el Blau, el Tumay i el Nuik no té la mida mínima homologada | El santuari grec que proposen els animalistes encara busca finançament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa