Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Divisió d’opinions sobre si convé el passaport Covid per entrar a establiments de Barcelona

El sector de l’hostaleria de Barcelona està dividit en el debat sobre l’aplicació d’un passaport Covid per entrar els establiments, una mesura pionera a França i que altres països com Portugal i Itàlia també han adoptat. El Gremi de Restauració de Barcelona veuria amb bons ulls la proposta, ja que opinen que incentivaria la vacunació i evitaria tancaments com els viscuts durant els últims mesos.

El Gremi d’Hotels de Barcelona, en canvi, creu que s’haurien d’adoptar mesures alternatives que no haguessin de ser controlades pels mateixos negocis. Des del camp de la bioètica també qüestionen la mesura, mentre que els experts juristes assenyalen que, ara mateix, la proposta no tindria base legal per ser aplicada.

El president del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, opina que es tractaria d’una bona opció per controlar futures onades. “Sempre sota els supòsits que ens trobem en nivells d’incidència elevada i que la vacunació estigui oberta a tothom, seria una mesura que rebria el nostre suport”, apunta en declaracions a l’ACN. Per Pallarols, l’aplicació d’aquesta mesura a altres països “és la constatació que no es poden tornar a fer passos enrere” i que cal vetllar per la recuperació dels sectors més afectats per la pandèmia. “El càstig a algunes de les activitats econòmiques no pot ser la recepta del futur”, subratlla. Defensa que el sector de la restauració “no pot viure constantment amb el fre de mà posat” i veu igual d’important “controlar la pandèmia i que la gent arribi a final de mes”.

Pallarols no creu que l’entrada en vigor d’aquesta mesura freni l’arribada de turistes, sinó tot el contrari. “Pensem que tota normativa que dóna la sensació de màxim control i seguretat és positiva per a la recuperació de la indústria i la mobilitat en general”, comenta. En tot cas, matisa que aquesta “no serà una mesura definitiva”. “Ho serà haver superat la pandèmia”, destaca.

En aquest sentit, el director general del gremi assegura que la millor eina per combatre la crisi és la vacunació. Tot i que prefereix no mullar-se, opina que l’obligatorietat de vacunar-se contra la covid-19 hauria de ser, si més no, “un debat important per part de la comunitat mèdica i dels legisladors”.

Hotelers, en contra

El Gremi d’Hotels de Barcelona, en canvi, es mostra contrari a la instauració d’un passaport covid. “Amb els problemes que ja tenim ara, només ens falta haver de fer de policies i vigilar si la gent s’ha vacunat o no”, assenyala el director general del gremi, Manel Casals. Per aquest representant del sector, seria bo que l’administració valorés mesures alternatives amb l’objectiu final d’aconseguir que tothom estigui vacunat. “A altres països europeus, les persones hospitalitzades per covid i que es podien haver vacunat abans havien de pagar les despeses mèdiques; aquesta em sembla una mesura més adequada i que va al moll de l’os, ja que no afecta la resta de sectors”, apunta.

Per altra banda, Casals creu que l’obligatorietat del certificat covid desincentivaria l’arribada de turistes a Catalunya, els quals buscarien destins amb menys requisits per poder viatjar. Quant a la vacunació, el directiu rebutja que hagi de ser obligatòria, però anima a la gent a injectar-se algun dels vaccins disponibles.

Des del camp de la bioètica tampoc es veu amb bons ulls l’aplicació d’un passaport covid en establiments o activitats. El vicepresident del Comitè de Bioètica de Catalunya (CBC), Màrius Morlans, explica a l’ACN que el primer requisit per poder implantar aquesta mesura seria que tothom que hagués estat cridat s’hagi pogut vacunar, ja que si no es produiria una “discriminació”. Afegeix, però, que tot i complir això, caldria establir uns requisits que també tinguessin en compte la gent que no es pot vacunar, per exemple per al·lèrgia a les vacunes, i aquella a la que se li endarrereix la vacunació per haver passat la malaltia recentment.

Vacunació massiva contra la Covid-19 a la Fira de Barcelona / Jordi Play
Vacunació massiva contra la Covid-19 a la Fira de Barcelona / Jordi Play

Tot i complir tots aquests requisits, es pregunta si realment seria útil establir un passaport covid i reconeix que té “seriosos dubtes” sobre l’eficàcia d’un mecanisme de control com aquest. Morlans posa sobre la taula què estaria realment certificant el passaport covid, ja que se sap que la gent vacunada també pot transmetre la malaltia i contagiar-se, encara que sigui de forma atenuada. “Això ens hauria de fer ser cautes sobre certificar coses”, manifesta.

El vicepresident del CBC considera que l’efecte benèfic de tot plegat és el debat que s’està tenint sobre la conveniència o no d’instaurar elements com el passi covid. També planteja els problemes d’aplicació d’un instrument així. “Sóc molt escèptic amb què ens ajudi”, resumeix. El Comitè de Bioètica de Catalunya no ha debatut sobre el passaport covid, sobre el que no ha rebut cap petició. Sí que n’ha rebut, i diverses, sobre si la vacuna contra la covid hauria de ser o no obligatòria. En aquest cas, el CBC s’ha mostrat partidari de no fer obligatori el vaccí.

Més notícies
El restaurant Neichel va tancar les seves portes el 2015 / Neichel

Restaurant Neichel, pioner de la cuina creativa a Barcelona

Notícia: Restaurant Neichel, pioner de la cuina creativa a Barcelona
Comparteix
L’any 1980, el xef Jean Louis Neichel va obrir un restaurant que va marcar el camí de la cuina creativa i d’autor a la ciutat
Notícia: Restaurant Neichel, pioner de la cuina creativa a Barcelona - Mobile
L'hotel Barcelona Apolo acaba de ser adquirit per Meliá / Meliá

La pandèmia dispara el nombre d’hotels en venda a Barcelona

Notícia: La pandèmia dispara el nombre d’hotels en venda a Barcelona
Comparteix
Segons el portal Idealista, actualment hi ha 65 establiments que busquen nou propietari
Notícia: La pandèmia dispara el nombre d’hotels en venda a Barcelona - Mobile

Nou comentari

Comparteix