Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Detingut per dos apunyalaments a sensesostre que podrien tenir motivacions racistes
  • CA

Dos anys de voltar pel món amb la intenció de trobar un futur van portar Óscar Briceño a Barcelona el desembre de 2017. Aquest veneçolà de gairebé 40 anys -“els compleixo el mes que ve”, celebra- és un artesà que va sortir de Mérida, a Veneçuela, per trobar feina a l’estranger. Després de passar per Colòmbia, Perú, Brasil i Lisboa va acabar a la capital catalana, on ha hagut de dormir al carrer. Va ser en una d’aquestes nit al carrer que Briceño va ser apunyalat. “Espero que enxampin l’atacant”, desitjava en en conversa amb el TOT Barcelona abans que se sabés la detenció, de la quan han informat avui els Mossos.

Els Mossos d’Esquadra han detingut un home per apunyalar dos sensesostre sense motiu aparent. L’atacant, de 30 anys i nacionalitat albanesa, va atacar un home de 42 anys d’origen tunisià i Briceño. Tots dos sense intercanviar paraula. Els dos apunyalaments es van donar a tocar del Centre Residencial de Primera Acollida de Nou Barris, al carrer Marie Curie. Se l’acusa de dos presumptes delictes de lesions i temptativa d’homicidi i passarà a disposició judicial el 15 d’agost, segons els Mossos. La policia catalana investiga ara si els atacs poden tenir “rerefons de caràcter racista”, tot i que el detingut no està vinculat amb cap organització xenòfoba. 

El primer fet es va donar la nit del 23 de juliol, quan l’arrestat va apunyalar l’home tunisià “sense motiu aparent”, segons subratlla la policia catalana en un comunicat. La víctima es va defensar i va evitar la primera punyalada, però la segona el va ferir. Els crits de socors i la presència policial ràpida van evitar que l’atac fos més greu, segons detallen els Mossos. Després d’investigar l’entorn de la víctima, precisen que “tot feia fensar que l’atac havia estat totalment aleatori”.

El segon fet el va patir Briceño. Era la nit de dijous vuit a divendres nou d’agost, sobre les quatre de la matinada. Era la tercera nit que dormia al carrer Marie Curie, a tocar del Centre Residencial de Primera Acollida. Briceño es va despertar de cop quan va veure que un home encaputxat i “tapat fins a dalt”, segons explica en una conversa telefònica amb el TOT Barcelona, l’atacava amb un ganivet. “Em va apunyalar quatre cops: al pit, al braç i a la cama”, relata. Tot, afegeix, sense dir “ni una paraula”. Briceño destaca que no té “problemes” amb ningú, i que l’atac només va poder ser per motius d'”odi”. “Pensava que volia el mòbil i l’hi vaig oferir, però només volia fer-me mal”, recorda.

La víctima d'un dels apunyalaments, Óscar Briceño. | Instagram

La víctima d’un dels apunyalaments, Óscar Briceño. | Instagram

La “coincidència” entre l’atac a Briceño i a l’home tunisià van permetre als agents identificar l’agressor. A més, quan es dirigien al seu domicili van trobar, en un contenidor del carrer Pi i Molist, el ganivet amb què hauria atacat els dos sensesostre. El 12 d’agost els Mossos van detenir l’atacant a un local ocupat de Nou Barris.

El ganivet que va utilitzar l'atacant. | Mossos d'Esquadra

El ganivet que va utilitzar l’atacant. | Mossos d’Esquadra

“La majoria han marxat per por”

Briceño dormia a tocar del Centre Residencial de Primera Acollida, al carrer Marie Curie, a Nou Barris. Es tracta d’un centre pensat per a persones que, com Briceño, arriben a Barcelona per buscar un futur. Allà, de fet, dormia la nit que va patir l’atac amb 15 persones més. Totes elles es van despertar quan van sentir els “crits i el xivarri”, i van intentar aturar l’atacant sense èxit. “La majoria han marxat del lloc per por”, diu Briceño. Els Mossos detallen que al voltant del centre dormen molts sensesostre amb l’esperança de tenir accés als serveis que s’hi presten.

L’artesà veneçolà dorm des de fa uns dies a un llit del Centre Residencial de Primera Acollida de Nou Barris. Després de passar per diversos països i per ciutats de l’Estat com Múrcia, Alacant i València, té una cita amb el seu futur. A finals d’octubre té hora a l’Oficina d’Estrangeria de la Policia Nacional per tramitar la sol·lictud d’asil polític. 

Ara, mentre es recupera de les ferides en un llit del centre, vol passar pàgina i aconseguir el futur que porta anys buscant. 

Més notícies
Cinc apunyalaments en menys d’una setmana sacsegen Barcelona
Notícia: Cinc apunyalaments en menys d’una setmana sacsegen Barcelona
Comparteix
L'últim deixa un ferit greu que ha estat ingressat a l'hospital després d'una baralla
Barcelona supera a l’agost el total de morts violentes de l’any passat
Notícia: Barcelona supera a l’agost el total de morts violentes de l’any passat
Comparteix
El cas de la dona trobada morta a Cantunis eleva a 11 les víctimes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa