Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
On trobar els desfibril·ladors al metro en cas d’una aturada cardíaca
  • CA

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha completat la instal·lació de desfibril·ladors a les 166 parades de la xarxa de metro de Barcelona i l’àrea metropolitana. Els aparells poden salvar d’una mort sobtada a una persona que pateixi una aturada cardíaca i es troben situats sempre al mateix lloc a totes les estacions.

TMB ha detallat aquest divendres que els desfibril·ladors són dins d’uns armaris de color verd col·locats a la zona central de l’andana direcció Besòs de totes les estacions. Això és en el cas de la majoria de parades de la xarxa. En canvi, l’accessori es penja al mig de l’andana central en les estacions que en tenen. S’han penjat indicadors a les estacions que senyalitzen on es troben els aparells, que van començar a desplegar-se al suburbà l’estiu passat.

Els calaixos que guarden els desfibril·ladors són al costat de l’intèrfon SOS. S’emplacen allà perquè cal connectar a través de l’intèrfon amb el personal de TMB per demanar el codi que obre l’armari i poder així accedir a l’aparell per utilitzar-lo.

Les indicacions per obrir el dispositiu i les instruccions d’ús de la màquina són a la mateixa capsa. En tot cas, l’artilugi dona instruccions sonores quan s’activa per facilitar a qui l’empri els passos que ha de seguir en cas d’una emergència. També conté un polsador per comunicar amb el telèfon 112 perquè els serveis mèdics es desplacin a l’estació mentre s’efectuen els primers auxilis.

A més, els desfibril·ladors estan equipats amb un sistema de comunicacions que permet una triple funció, informa TMB: geolocalitzar l’aparell, comprovar el seu estat òptim a distancia i comunicar-se amb el 112 en cas de necessitat.

La companyia ressalta que una reacció a temps durant els 10 minuts després d’una aturada cardiorespiratòria són claus per evitar la mort. Afegeix que el mecanisme és d’ús senzill i que una persona sense coneixements mèdics és capaç de fer-lo anar. En tot cas, afegeix que el personal del metro i els vigilants de seguretat estan rebent formació per aprendre a utilitzar l’equip sanitari en cas que un passatger pateixi una aturada cardiorespiratòria a l’andana.

Ja s’han fet servir

En aquest sentit, TMB assenyala que ja s’hna donat “diverses ocasions” en què ha calgut fer ús dels desfibril·lador per atendre viatgers. L’últim cop és recent, just d’aquest dijous, quan una dona va patir una aturada cardíaca quan sortia d’ una estació de la Línia 1, la de Rambla de Just Oliveras, a l’Hospitalet de Llobregat.

TMB ha explicat que un “empleat de servei en l’estació, vigilants de seguretat, el SEM, Mossos d’Esquadra i dos metges de l’Hospital de Bellvitge que van fer servir el desfibril·lador en les maniobres de reanimació cardiopulmonar”, tot seguint les indicacions del centre de control. Un cop estabilitzada, la dona va ser traslladada a un centre hospitalari.

Més notícies
Les eleccions de 2023 miren cap a l’Eixample
Notícia: Les eleccions de 2023 miren cap a l’Eixample
Comparteix
Colau va entrar a l'Alcaldia amb el focus a Nou Barris però ara té la mirada posada al districte més cèntric
Manifestants contra el desnonament d'una dona i els seus quatre fills menors a la Bordeta / ACN
Desnonada una dona i els seus quatre fills a la Bordeta
Notícia: Desnonada una dona i els seus quatre fills a la Bordeta
Comparteix
Feia dos anys que la veïna no podia fer front al lloguer i ha sigut reallotjada a Gràcia, lluny de l'escola dels infants

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa