Un conflicte laboral del 2013, origen del desallotjament de l’institut de ‘Merlí’

La policia deté dues persones i en desallotja un centenar, que han estat identificades

El desallotjament de l’antiga escola Menéndez Pidal –on es va rodar la sèrie de TV3 Merlí– amaga un conflicte laboral del 2013. Aquest matí unitats dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i la Policia Nacional han desallotjat l’edifici i han detingut dues persones que tenien requeriments policials i judicials. Segons fonts policials, més d’un centenar de persones ocupaven l’edifici des de fa més d’un any. El desallotjament ha estat ordenat pel Jutjat Social número 5 de Barcelona, que solen tractar litigis laborals.

Els Mossos d’Esquadra han identificat 119 persones que vivien a l’immoble, mentre que la Policia Nacional s’ha endut una vintena de georgians per manca de permís d’estrangeria, informa l’ACN. És la mateixa escola on fa uns dos mesos van detenir deu persones pertanyents a una banda de lladres georgians. A l’edifici hi vivien dues comunitats d’okupes diferents.

La Jane, una jove francesa que vivia a l’antiga escola, ha explicat que des de feia molts mesos hi havia dues comunitats, una formada per entre 30 i 40 persones –que havien creat un centre social per impartir cursos– i una altra que era majoritàriament de famílies de nacionalitat georgiana.

Les dues comunitats vivien separades per problemes de convivència. Fonts policials han explicat a aquest diari que sospitaven que entre els ocupants de la part georgiana hi havia també alguns membres de la banda desarticulada que podrien haver tornat. També hi havia part de les seves famílies, que es van quedar a l’immoble perquè l’operació policial de l’abril era exclusivament per detenir els presumptes lladres.

Més d’una vintena de furgonetes dels dos cossos policials han tallat el carrer Sinaí per procedir al desallotjament de l’antic institut. Els serveis d’emergència, els Serveis Socials de l’Ajuntament i fins i tot una unitat mòbil de recollida de mascotes s’han desplaçat fins al lloc dels fets.

[r:1]

Un conflicte laboral, l’origen

El desallotjament ha té l’origen en un conflicte laboral que va envoltar l’institut de ‘Merlí’ el 2013. Aquell any els treballadors de l’empresa propietària de l’escola van demandar la companyia per impagaments, segons expliquen fonts del TSJC al TOT Barcelona. Com a compensació, el jutge va sentenciar que l’escola passava a mans dels treballadors. Ells van decidir, després de taxar l’edifici, posar-lo a subhasta per recuperar els diners.

Segons detallen fonts judicials, una persona jurídica -no n’especifiquen el nom- va adquirir l’escola. És aquesta persona la que va reclamar el desallotjament de l’institut, ocupat des de fa mesos. L’ordre, precisen des del TSJC, va arribar fa mesos però es va donar marge als okupes perquè marxessin “pel seu propi peu”. Avui els Mossos i la Policia Nacional han actuat de policia judicial i han desallotjat l’escola.

Més informació

Nou comentari