Fèlix Millet continuarà a la presó. El principal condemnat per l’expoli de més de 23 milions d’euros del Palau d la Música no ha aconseguit el règim de semillibertat que els seus advocats havien demanat al Jutjat de Vigilància Penitenciària, al·legant que l’expresident de la institució cultural té 85 anys i pateix malalties greus i irreversibles. La jutgessa denega el tercer grau sol·licitat basant-se en un informe mèdic forense, que conclou que Millet no es troba en risc de morir per complir la condemna de reclusió que finalitza a 2030.
El dictamen mèdic diagnostica una “pluripatologia de característiques cròniques” al saquejador del Palau que, “sumat a la seva avançada edat”, provoquen a Millet “un estat de vulerabilitat física”. L’estudi admet que l’exdirigent corre “risc de patir alguna complicació mèdica”, però afegeix que ara “es troba estable físicament” gràcies al tractament mèdic que rep al mòdul d’infermeria del centre penitenciari de Brians i que “no existeix cap símptoma o signe clínic” que suggereixi “per si mateix un risc vital” per al pres, transcriu la interlocutòria del Jutjat de Vigilància Penitenciària número 2 de Catalunya.
En base a la conclusió de l’informe forense, la magistrada conclou que Millet “presenta una patologia orgànica greu, irreversible i incurable”, però “no es troba en un estat tal que li impedeixi el compliment del règim penitenciari”. Alhora, també ressalta que la malaltia no l’ha fet caure “en un estat de postració que afecti a la seva dignitat” continuar a la presó. A primers de febrer, el jutjat de vigilància penitenciària va revocar el tercer grau que el Departament de Justícia de la Generalitat va atorgar a la mà dreta de Millet, Jordi Montull.
Raons humanitàries
Els advocats de Millet van apel·lar a raons humanitàries per demanar que se suavitzi el grau penitenciari. A més de l’edat del condemnat, van enumerar que l’expresident del Palau pateix una “ceguera sobrevinguda”, “mobilitat reduïda per deteriorament progressiu”, “capacitat auditiva limitada”, “lipotímies per accidents isquèmics transitoris”, “insuficiència renal i cardíaca”, “EPOC de llarga durada” i “deteriorament cognitiu lleu”. Afegeixen que se li ha reconegut una “invalidesa per discapacitat física d’un 92%”. També defensaven que Millet ha pagat cinc dels 25 milions a què està obligat i que té el seu patrimoni embargat.
La jutgessa contraposa que l’exresponsable del Palau encara no ha complert una quarta part de la condemna, que l’assolirà el pròxim octubre. A més, fa notar que els informes de la Junta de Tractament de Brians assenyalen “circumstàncies negatives de singular importància” que obliguen que es continuï aplicant el segon grau a Millet. En aquest sentit, la interlocutòria apunta que l’expoliador del Palau no assumeix els delictes que va cometre, els minimitza i en responsabilitza a tercers. A més, sosté que persisteix “certa sensació d’impunitat” en el pres. Millet va ser declarat culpable de malversació de fons públics, apropiació indeguda, falsetat de document mercantil, falsetat comptable, tràfic d’influències, blanqueig de capitals i un delicte contra la hisenda pública.