Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La sàtira s’instal·la al centre cultural Ton i Guida
  • CA

La sàtira social i política és quelcom molt genuí de Catalunya i els catalans, i no només cal remuntar-nos principis del segle XX, ja en poemaris medievals aquesta manera d’interpretar els fets era present, i fins avui, en què la premsa continua conservant racons per a l’humor gràfic i triomfen programes com el Polònia de TV3. I com fa un segle, determinats entorns de poder no entomen bé la crítica i intenten censurar… Sigui com sigui, la sàtira forma part de la nostra història i del nostre dia a dia, i el centre cultural Ton i Guida del barri de Roquetes de Barcelona ha programat dues activitats per aquest mes de febrer.

Fins el 28 de febrer podeu visitar l’exposició Cu-Cut!, sàtira política en temps trasbalsats: 1902-1912, cedida per l’Arxiu Històric de Barcelona -que la va inaugurar l’any 2012- i que ara arriba a aquest centre cultural per relatar la història d’una revista que va revolucionar el panorama de la premsa satírica catalana la primera dècada del segle XX. Les seves pàgines van permetre l’eclosió d’alguns dels nostres millors dibuixants, com Junceda, Cornet, Apa o Opisso. La seva existència, sotragada per l’assalt de més de tres-cents militars a la redacció la tardor de 1905, va estar plena de suspensions, multes i polèmiques. Després de la desaparició de la revista per motius polítics, el 1912, el seu esperit mordaç va perviure en altres publicacions, i el seu llegat ha deixat una empremta en la nostra historia que aquesta mostra posa en valor.

La segona activitat programada en el marc del cicle satíric del Ton i Guida és el concert Cançons satíriques: El poder de la paraula cantada, a càrrec del grup Alcarrer! El proper 24 de febrer, amb entrada gratuïta. És, per tant, la rebuda del carnaval el dijous gras amb música i sàtira, per descobrir el poder de la paraula.

Aquestes activitats se sumen a la xerrada que es va fer al centre sobre literatura satírica de festa, on es van analitzar els balls parlats, els versots i la glosa, parts essencials de la sàtira a la cultura popular dels Països Catalans.

Ton i Guida és un centre cultural del barri de Roquetes, creat per col·laborar en la transformació de l’entorn i per millorar, amb la participació i la cultura, la qualitat de vida dels ciutadans. El projecte del Centre Cultural Ton i Guida neix l’any 1993, quan a Roquetes tanca l’escola Ton i Guida i diverses entitats del barri comencen una tasca per mantenir el local i transformar-lo en un espai sociocultural.

Estigues informat de l’actualitat del món de la cultura popular a Tornaveu.

TORNAVEU

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa