Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Crítiques a les batudes policials per detenir estrangers amb antecedents

Eren les sis de la tarda d’aquest dimecres i la part central de la Rambla de Santa Mònica lluïa plena de vehicles policials. Hi havia una desena de furgonetes de la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional. La batuda no tenia relació amb cap operatiu exepcional, però. Es tractava d’un nou dispositiu del conegut policialment com a pla Tremall, presentat com una eina per lluitar contra els lladres multireincidents. La coordinació de les tres policies sovint organitza batudes al centre de Barcelona i se centren en la detenció de persones sense papers que acumulen antecedents policials. Ahir, finalmment, es van detenir 16 persones, 14 de les quals per motius d’estrangeria, detallen fonts oficials. Aquest modus operandi recurrent, però, ha acabat indignant diverses entitats pels drets humans i contra el racisme.

Les entitats i plataformes socials posen en dubte que els dispositius només busquin identificar delinqüents sense cap més intenció. “Si fos així, no estaríem parlant d’un dispositiu d’estrangeria com el que s’ha fet”, assenyala Andrés García Berrio com a codirector del Centre de Defensa de Drets Humans Irídia, en declaracions al TOT Barcelona. El portaveu de l’entitat assenyala directament a la inclusió del cos policial espanyol en aquests dispositius, ja que és la clau de volta d’aquestes batudes. La majoria de detencions que s’hi produeixen són estrictament per motius d’estrangeria. Acaben arrestats per no tenir la situació administrativa regulada, i no per la comissió de cap delicte flagrant.

Aquestes detencions, però, només són possibles gràcies a la presència de la Policia Nacional, que és qui té les competències en estrangeria. Els sensepapers enxampats acaben rebent un expedient d’expulsió de l’estat espanyol i, en alguns casos, arriben a ingressar al centre d’internament d’estrangers (CIE) de la Zona Franca.

“Tornem a insistir que les batudes sota criteris de perfil racial estan prohibides tant per a persones que tinguin antecedents com per a persones que no en tinguin”, apunta García Berrio. En el mateix sentit s’han pronunciat altres plataformes. Des de SOS Racisme s’ha assenyalat com a contradicció el posicionament del govern municipal, que se’n fa ressò de la campanya “Pareu de parar-me” promoguda per l’entitat antiracista perquè no es facin identificacions per perfil racial, però denuncia que després “la Guàrdia Urbana ho exerceix i l’Ajuntament ho silencia”. I també des del col·lectiu Emergències Frontera Sud lamenten que aquests dispositius tinguin “l’objectiu d’identificar i deportar persones per no disposar d’una documentació que la mateixa administració nega”.

En el cas de la batuda d’ahir, la Policia Nacional es va acabar enduent a les seves dependències 16 persones. Els van comprovar les empremtes per identificar-les i se’n va acabar detenint 14 d’elles. Els dos que van quedar en llibertat va ser perquè ja tenien un expedient d’expulsió en marxa, detallen fonts policials. En aquest cas, fonts dels Mossos concreten que tots els arrestats tenien antecedents i que aplegaven 85 detencions prèvies.

Els cossos policials implicats asseguren que l’objectiu és adreçar-se a lladres reincidents que tenen molt controlats. Tanmateix, en algunes ocasions, s’han detingut o traslladat a dependències policials persones sense antecedents com a conseqüència d’aquestes batudes. En la immensa majoria de casos, però, el que tenen en comú tots els arrestats és el fet de ser estrangers i no tenir la situació administrativa resolta. “Entenem que una operació destinada a trobar persones per perfil racial no hauria de tenir cabuda en el nostre marc democràtic i estat de dret. I així mateix considerem que és intolerable la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Barcelona i dels Mossos d’Esquadra en aquests operatius que cerquen persones migrants als nostres espais públics“, remata el representant d’Irídia.

En la batuda d’ahir, però, també es va produir un incident afegit. Durant el dispositiu, dues de les persones a qui es va aturar van acabar detingudes per atemptat contra l’autoritat. Segons fonts dels Mossos, van agredir els agents i van deixar-ne tres de ferits lleus. Els dos arrestats sumaven 53 detencions prèvies.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: FRAN BCN a març 12, 2021 | 14:06
    FRAN BCN març 12, 2021 | 14:06
    Els bonistes com sempre criticar...espero que mai t'atraquin pel.carrer..

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa