Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Unes obres polèmiques inunden el pis d’un veí de 82 anys en ple confinament
  • CA

Me han partido el piso, me lo han partido“. Això anava cridant l’Antonio dilluns de la setmana passada mentre l’aigua de la pluja li amarava els peus a dins del seu propi pis, al bloc del número 13 del carrer Còdols, al barri Gòtic. L’home, de 82 anys, feia referència als operaris que han treballat a l’edifici els últims mesos sota les ordres de la promotora francesa a qui pertany la finca des de fa més de tres anys, Spirit Reim. El pis de l’Antonio havia quedat ple d’aigua i per ell la causa era clara: abans de les obres, quan plovia això no passava. “Vaig haver de treure l’aigua jo mateix amb cubells mentre plorava de la ràbia”, relata, dies després. 

Fa 35 anys que viu en aquest bloc –i 30 més que havia passat en un edifici just davant– i mai no li havia passat res semblant. De sobte, en ple temporal i estat d’alarma es va adonar que a l’habitació on dormia queia l’aigua “a perros”. També el menjador va quedar afectat. “Vaig treure uns deu cubells d’aigua plens, a més de tot el que vaig fregar”, concreta. 

Alguns veïns es van apropar i van poder enregistrar-ho abans que l’home acabés d’assecar el pis. A través del grup veïnal Resistim al Gòtic, la situació va arribar a les xarxes socials. El col·lectiu recordava en el missatge a Twitter que l’Antonio estava complint el confinament i que era “una persona de risc”. A més, viu sol. 

La situació, però, tenia complicacions i sospites afegides. L’empresa propietària, teòricament, tenia prohibit realitzar obres a gran part de l’edifici després que l’Ajuntament els precintés la zona d’actuació per considerar que Spirit Reim no havia complert amb els seus deures. Segons fonts municipals, es van deixar suspesos els treballs de “rehabilitació integral” de la finca perquè la propietat havia “vulnerat el dret dels llogaters a un reallotjament mentre durin les obres”. Tanmateix, aquella frenada en sec de les tasques que es feien a l’edifici haurien deixat pendents alguns serrells. Un d’ells era l’estat de les filtracions que podia haver-hi al primer tercera, el pis de l’Antonio. 

Un mes sense arreglar les filtracions

Va haver de passar més d’un mes i un sotrac en ple estat d’alarma perquè s’hi prenguessin mesures. El precintament es va fer el 12 de febrer, mentre que la inundació per les pluges van succeir el 16 de març. Des de Resistim al Gòtic apunten que, en tot aquest període i encara fins avui, diversos moviments dels operaris els fan creure que l’empresa hauria seguit amb les obres majors tot i el precintament. 

Fonts de la direcció d’obres, en canvi, ho neguen. Asseguren que “tot el que s’ha fet és legal” i que el problema és que “l’Ajuntament” els va imposar el bloqueig de l’activitat “sense tenir en compte que les obres sobre la coberta estaven a mitges. Però no queda aquí la cosa. El districte de Ciutat Vella rebutja aquestes acusacions i expressa que des d’un primer moment “es va deixar oberta l’opció de resoldre les filtracions”. Tot i així, no ha estat fins al moment de l’evidència de la inundació al pis de l’Antonio que s’han activat els treballs per reparar les filtracions de manera efectiva a la finca. S’hi va treballar durant tota la setmana passada i, actualment, ja no entra aigua. 

El veí de 82 anys, però, recorda que el que ha canviat en aquesta finca els darrers anys, des de l’arribada de Spirit Reim, va molt més enllà. Segons relata, les escletxes que li recorren les parets del pis també han estat provocades per les obres del fons francès. A més, el bloc ha quedat gairebé buit de veïns. Només quedaven ell, una família i un altre home, el Juan. Les últimes setmanes, però, els col·lectius Resistim al Gòtic i Raval Rebel han ocupat dos pisos buits –els únics que no estaven tapiats– per posar-hi a viure famílies en situació de vulnerabilitat. 

Una de les escletxes al pis de l'Antonio / Cedida

Una de les escletxes al pis de l’Antonio / Cedida

Alguns d’ells ja haurien rebut la visita de Desokupa, asseguren fonts de Resistim al Gòtic, tot i que ara per ara no s’ha donat cap mena d’enfrontament. La resta de veïns resisteix com pot. Especialment després que el 2017 el fons francès anunciés la voluntat de “rehabilitar-ho tot completament per fer habitatge d’alt standing al centre la ciutat”, segons van detallar fonts pròximes al projecte al portal Idealista

Des de llavors, l’edifici s’ha anat buidant de vida i ha quedat malmès. La inspecció dels tècnics municipals del mes passat va confirmar que “les zones comunes no tenen llum” i que “hi ha trams d’escala en mal estat”, fet que “disminueix les condicions de seguretat i funcionalitat”.  A més, durant dos anys, un dels pisos de l’edifici es va convertir en un dels narcopisos més importants de Ciutat Vella, tal com va explicar aquest diari. Si un desplegament policial l’alliberava, una nova fornada de narcos s’hi presentava la mateixa nit i tornava a ocupar-lo. El passat febrer, però, va quedar desallotjat arran d’una operació policial vinculada a la investigació del cas en què es va intentar cremar viu un home a la Barceloneta. I en aquesta ocasió els moviments de defensa de l’habitatge van prendre la davantera i van ocupar-lo ells mateixos. 

Els veïns del bloc es van treure un pes de sobre. I quan tot s’havia calmat, l’últim que s’esperava l’Antonio, que les havia vist de tots els colors, és que l’aigua li arribés als turmells en ple confinament pel coronavirus. 

Més notícies
Tres vegades narcopís
Notícia: Tres vegades narcopís
Comparteix
Una família vulnerable ocupa un pis del Gòtic per evitar que hi tornin els traficants | La compra de la finca per part d'un fons francès havia provocat la degradació de l'edifici
Ajuntament i veïns aturen ‘in extremis’ el desnonament d’una família que viu a un antic narcopís
Notícia: Ajuntament i veïns aturen ‘in extremis’ el desnonament d’una família que viu a un antic narcopís
Comparteix
Els Bombers de Barcelona han fet una inspecció del pis i han valorat que no hi ha risc que el pis es pugui esfondrar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa