Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament anuncia un fons de 25 milions per ajudar les pimes a sortir de la crisi del coronavirus
  • CA

Un fons “urgent” de 25 milions d’euros serà el primer gest de l’Ajuntament per ajudar les pimes i autònoms de la ciutat a superar la crisi econòmica que està provocant el confinament pel coronavirus. Ho ha anunciat aquest dijous el primer tinent d’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, que no ha pogut concretar encara com es vehicularan aquests ajuts ni a quantes empreses esperen arribar.

“Avui hem acordat destinar aquests 25 milions a la reactivació de la petita economia, amb accions concretes de suport per arribar als comerços, les pimes, els bars, als restaurants”, ha explicat Collboni. Segons les úniques dades que hi ha disponibles de moment, hi ha estimacions que “un 25% d’autònoms i pimes estan en una situació difícil, en funció dels ajuts que han anat demanant a altres administracions”.

Un dels aspectes en què ha d’incidir aquest paquet de 25 milions és en el problema del pagament dels lloguers dels locals comercials, com ha explicat avui el TOT Barcelona. “Volem incentivar que hi hagi acord per rebaixar temporalment els preus dels lloguers amb un sistema de mediació, per evitar de totes totes la judicialització, volem posar un sistema d’incentius, hi destinaríem una partida concreta”, ha avançat Collboni.

Tanmateix, no ha concretat si aquests “incentius” podrien consistir a sufragar amb el fons municipal la diferència entre l’import del lloguer del comerciant que rebi el suport d’aquest pla quan el propietari del local sigui un petit tenidor.

El tinent d’alcaldia ha al·legat que podran “arribar a més o menys empreses depèn de com s’articulin els ajuts”. “Aquests 25 milions són un esforç important per a l’Ajuntament, que preveu una caiguda de 200 milions d’ingressos. Volem arribar al màxim de gent possible, però els recursos són limitats. Això ha de ser una acció combinada i el gruix dels ajuts ha de venir d’administracions superiors, com ara la Generalitat, l’Estat i la UE“, ha argumentat.

Proposa un “pacte de ciutat” a l’oposició

Si les mesures encara no es poden concretar, ha afegit Collboni, és perquè volen que “destí d’aquests ajuts sigui consensuat amb els gremis i entitats de comerciants, restauradors, pimes i autònoms i també amb els grups de l’oposició”. De fet, el tinent d’alcaldia ha anunciat que ha ofert a tots els partits fer “un gran pacte de ciutat” per fer front a la crisi, “que serà molt dura però hem de fer que sigui tan curta com sigui possible”. Collboni ha dit que ja s’ha parlat d’aquest acord amb altres partits i creu que la setmana que ve es podrà posar “negre sobre blanc”.

El recàrrec de la taxa turística, posposat

I precisament un dels grans pactes de ciutat amb partits de l’oposició amb què va arrencar el mandat a la tardor va ser l’acord per reclamar a la Generalitat autorització per implementar un recàrrec al tram municipal de la taxa turística. I ara, davant dels efectes de la pandèmia, s’ha decidit ajornar-lo. De fet, ha sigut l’altra gran mesura anunciada: “Es posposa almenys fins després de la campanya d’estiu”, ha indicat Collboni.

El tinent d’alcaldia també ha advertit que “el que de debò pot contribuir a la recuperació és el foment del consum, especialment del consum local”. Per això espera que “s’expressi la solidaritat dels barcelonins de consumir en els establiments locals, caldrà que tornem als hàbits normals de consum”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa