El departament d’Educació ha fet gairebé 500 proves PCR a l’escola Barrufet, al barri de Sants, el primer centre de Barcelona on s’ha fet un cribratge massiu per detectar asimptomàtics i tallar les cadenes de transmissió de la Covid-19. En total s’han fet 404 PCR als alumnes de l’escola i 64 proves més entre docents i personal extern, segons les dades proporcionades per Educació. Els resultats se sabran en uns dies i, en cas de positius, s’hauran de confinar els grups afectats.

El president del Consorci d’Educació de Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat que faran “una primera fase de cribratges a les escoles, on incorporarem també la propera setmana tots els altres dotze centres del barri de la Florida [a l’Hospitalet], de qualsevol titularitat i de qualsevol tipus d’ensenyament educatiu”. Aquest dimarts també s’han fet 460 testos a ‘escola Joaquim Ruyra i 340 a l’institut Eduard Fontserè de l’Hospitalet.

Èxit de participació

El també director general de Centres Públics ha celebrat la bona acollida que ha tingut el cribratge a l’escola Barrufet i ha anunciat que cal conscienciar les famílies que la lluita contra la Covid-19 serà llarga. “Haurem de conviure amb la pandèmia. La feina de l’escola ha de persistir fora de l’escola. El 90% de els famílies han participat i a mesura que anem explicant com funciona tot la participació serà encara més alta. Ens en sortirem si confiem els uns en els altres”, ha remarcat.

Les proves PCR que es fan a les escoles són de frotis nasal, un sistema que les autoritats sanitàries consideren “poc invasiu” en relació a altres mètodes. Gonzàlez-Cambray ha justificat que s’han triat centres educatius en funció de dues variables: que el territori tingui una situació epidemiològica que aixequi molts casos asimptomàtics” o que, com és el cas de l’escola Barrufet, es pugui utilitzar el cribratge per “anar veient marges de millora a l’hora d’aplicar aquest projecte”.

Per la seva banda, el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha defensat que la tria d’escoles en zones d’alta i baixa incidència del virus comprovar “si el comportament del virus als centres és diferent i reflecteix la situació de l’entorn on es troba cada escola”. Això permetrà “ajustar les estratègies i els cribratges”, que també serviran per “trobar i lligar cadenes de contagis prèvies i aixi interrompre l’aparició de nous casos”.

Nou comentari

Comparteix