Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colada massiva a Arc de Triomf contra l’infrafinançament de Rodalies
  • CA

L’organització juvenil Batec ha propiciat una colada massiva aquest dimecres al matí a l’estació de Rodalies d’Arc de Triomf com a acte de protesta contra l‘infrafinançament de l’Estat espanyol a la xarxa de Rodalies. En pocs minuts desenes de joves han bloquejat les portes que donen accés a les andanes de l’estació i fins a 150 joves hi han accedit sense pagar.

També han realitzat encartellades on s’hi llegeix el missatge “si Madrid no paga, no paguem”. Més tard han realitzat una compareixença de premsa on han denunciat que “l’estat espanyol és a la cua d’Europa en despesa pública en infraestructures de transport”. “Que la Renfe a Catalunya sigui un desastre no és una casualitat”, han afirmat els seus portaveus.

Aquesta protesta, que ha servit com a acte de presentació de la nova organització juvenil, és el precedent de la vaga de pagaments que han convocat per l’11 de maig. De moment no hi ha data de finalització, de manera que es planteja com una vaga indefinida on es demana a la ciutadania que viatgi en transport públic de forma gratuïta, amb la finalitat que l’Estat compleixi els pressupostos pactats i inverteixi i millori la xarxa ferroviària.

A les xarxes socials han explicat que successivament els governs espanyols han incomplert les promeses acordades amb Catalunya en aquest àmbit. Durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero es van pactar 4.000 milions d’euros per la xarxa ferroviària catalana, segons han xifrat -que es recullen als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE)- i només se’n van gastar el 14%. Amb Mariano Rajoy encara va ser pitjor, perquè s’hi van acordar 4.200 milions i es van gastar el 6,2%. Ja amb els dos governs de Pedro Sánchez, actual president del govern espanyol, s’han pressupostat 6.340 milions d’euros d’inversió i s’han executat només el 12%.

Batec ha fet una comparativa entre la Comunitat de Madrid i Catalunya i han denunciat que mentre a la capital de l’Estat s’han fet 84 quilòmetres de tren, 17 túnels i 20 estacions des de 1990, a Catalunya només 3 quilòmetres i 5 estacions. A més, han denunciat que a Madrid hi ha el triple de circulacions i viatgers diaris que a Catalunya.

La CUP hi ha mostrat suport

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), que forma part de la CUP, ha mostrat suport a la protesta. “Els retards i avaries a Renfe no són casualitat. Fa temps que l’Estat espanyol no compleix amb les inversions en Rodalies”, han piulat. “A partir de l’onze de maig fem que no els surti gratis”, han anunciat.

Renfe sancionarà els que s’han colat

Renfe ja ha anunciat que sancionarà els infractors. La companyia de transport de passatgers ha remarcat que entenen que es pugui “protestar” i “reclamar millores en el servei”, però que hi ha “multitud de canals per fer-ho”, més enllà de l’acció que aquest matí s’ha produït. L’empresa també recorda que els títols de transport inclouen en el preu l’assegurança obligatòria de viatgers i que, si es viatja sense, no se’n té quan s’utilitzen les estacions i els trens i, en cas d’accident, la persona està desprotegida davant de qualsevol mena de subsidi o ajut.

Més notícies
El sou dels conductors de bus varia molt segons la província / Foto: Cedida
Quant cobra un conductor de bus: radiografia per províncies i ciutats
Notícia: Quant cobra un conductor de bus: radiografia per províncies i ciutats
Comparteix
Els xofers de Lleida i Tarragona fan més hores que els de Barcelona i Girona, tot i que de mitjana els lleidatans tenen un sou més alt i treballen menys hores
Un vehicle de neteja / Ajuntament de Barcelona
Així funcionaran els serveis mínims durant la vaga de neteja
Notícia: Així funcionaran els serveis mínims durant la vaga de neteja
Comparteix
S'ordena mantenir la retirada de brossa al voltant de centres sanitaris, escoles i mercats, recollir l'orgànica cada 48 hores i la resta, cada 72
Vista de Sants Estació / Jordi Play
Com viatjar en tren des de Barcelona aquest estiu per només 15 euros
Notícia: Com viatjar en tren des de Barcelona aquest estiu per només 15 euros
Comparteix
Renfe llança una oferta amb preus rebaixats pels trajectes a qualsevol destí de l'Estat
Un tren de Rodalies, en una imatge d'arxiu | Jordi Play
Reestablerta la circulació de trens de Renfe entre Barcelona i Mataró
Notícia: Reestablerta la circulació de trens de Renfe entre Barcelona i Mataró
Comparteix
Una avaria a Rodalies ha provocat el caos en aquesta concorreguda línia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa