Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Denuncien tortures a un activista deportat des del CIE de Barcelona
  • CA

L’associació Mohamed Abdellah ha denunciat que l’activista algerià, que va ser deportat des del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Barcelona el passat mes d’agost, pateix tortures físiques i psicològiques a la presó militar del país africà on va ser reclòs només d’arribar. Abdellah, exmilitar i dissident del règim algerià, va fugir a l’estat espanyol per denunciar la corrupció del seu país, però el ministeri de l’Interior li va denegar l’asil.

L’entitat ha carregat contra el govern espanyol per una deportació que titlla de “legalment dubtosa” i ha recordat a les autoritats algerianes el seu deure de respectar la Convenció contra la Tortura, ratificat pel país nord-africà el 1989. També han demanat a totes les organitzacions de defensa dels drets humans que segueixin “de prop” el cas de Mohamed Abdellah per garantir que els seus drets “no siguin violats” amb impunitat.

El dissident algerià deportat des del CIE de Barcelona, Mohamed Abdellah / Twitter
El dissident algerià deportat des del CIE de Barcelona, Mohamed Abdellah / Twitter

Dies després de la seva deportació, la seva família va fer una denunciar que la seva expulsió podia suposar una sentència de mort per a l’activista. “El meu marit está en perill de mort! De mort! De mort!”, alertava la seva dona, Khadidja, al TOT Barcelona. “El meu marit ho pot passar molt malament a Algèria. El poden tornar boig, el poden matar… Allà les coses estan molt malament. Tenim molta por”

Un perill per la seguretat nacional

Abdellah va ser deportat a Algèria a finals d’agost juntament amb una trentena més de compatriotes en un operatiu coordinat per Interior amb un vaixell noliejat des del port d’Almeria amb destí a Oran. Segons la premsa local, la deportació va significar la represa de les expulsions després de molts mesos suspeses per la pandèmia. El govern d’Argel reclamava la seva deportació perquè el considera un perill per la seguretat nacional.

Tot i que va viatjar a Espanya fa tres anys per denunciar la corrupció policial a Algèria, el seu país el buscava per una suposada vinculació a grups islamistes opositors al règim. Abdellah va ser detingut a mitjans d’agost a Vitòria mentre feia alguns tràmits burocràtics i va ser enviat al CIE de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa