Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Acció massiva a Barcelona contra el fons voltor Cerberus
  • CA

Centenars de persones vinculades a moviments de l’habitatge han ocupat aquest matí l’edifici on hi ha les oficines de l’empresa Haya Real Estate, una immobiliària vinculada al gegantí fons voltor Cerberus. És part d’una campanya col·lectiva d’activistes socials, que han declarat la “guerra” a Cerberus a les xarxes socials els últims mesos i avui han redoblat la pressió de manera presencial. L’objectiu era forçar una negociació amb els responsables de l’empresa per aturar els desnonaments a persones vulnerables que provoca un dels grans entramats immobiliaris a Catalunya. Tanmateix, després de set hores de protesta presencial, els activistes han denunciat que els representants de les empreses amb qui han contractat s’han tancat en banda i no han acceptat les seves demandes.

“Hem vingut a demanar una interlocució”, ha reivindicat en roda de premsa una de les portaveus de l’acció, Maria Antònia Castellana, de la PAH del Bages. Volien evitar que les grans companyies es tornessin a fer “invisibles” quan els reclamen que compleixin les lleis en els casos de vulnerabilitat social. La declaració d’intencions verbal, a més, ha anat acompanyada d’un desplegament logístic inusual: s’ha instal·lat una tarima per fer-hi concerts i s’han disposat taules per fer un dinar. La intenció era allargar la protesta mentre s’intentava una negociació que no ha acabat d’arribar.

Insistència no els ha faltat. Al voltant de les deu del matí, centenars d’activistes s’han citat a la plaça dels Països Catalans, a tocar l’estació de Sants, i s’han desplaçat fins a l’interior del número 36 de l’avinguda Josep Tarradellas. A la segona planta d’aquest immoble hi ha les oficines d’Haya Real Estate. Quan han arribat a les portes de les oficines, però, s’han trobat l’accés als llocs de treball tancat i un vigilant de seguretat. Aquest treballador, el Rafa, és l’únic interlocutor que els ha fet de mínima connexió amb algun superior inicialment. Superat per l’entrada sense aturador de persones, el Rafa, un home tranquil, s’ha enganxat al telèfon i ha advertit els seus caps. Des de llavors, els activistes han intentat aconseguir que algun reponsable de la immobiliària “donés la cara”.

Tanmateix, no és una casualitat que els col·lectius pel dret a l’habitatge hagin trobat les oficines d’Haya Real Estate totalmente buides. L’empresa que treballa per a Cerberus ja contemplava la possibilitat que avui hi hagués una acció a l’edifici, segons ha pogut confirmar aquest diari.

Protesta Cerberus
Activistes prohabitatge entren a Haya Real State, empresa que treballa amb Cerberus / D.C.

Sigui com sigui, l’estira-i-arronsa ha acabat en negativa absoluta per part dels privats. La brigada d’activistes a la capçalera —vestits com els protagonistes de la sèrie La Casa de Papel— pretenia parlar directament amb algun responsable d’Haya Real Estate com a impàs per arribar a negociar amb Cerberus. “Els fons voltor s’han convertit en l’enemic número u de la gent”, advertia la membre del Grup d’Habitatge de Sants, Clàudia Ruscalleda. Davant això, avui, el que volien demanar a Cerberus és que “aturi desnonaments i faci lloguers socials”. Per forçar-ho, s’han concentrat agrupacions pel dret a l’habitatge de tot el territori català, des dels sindicats de barri barcelonins fins a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca catalana.

A les cinc de la tarda, els organitzadors de la protesta han decidit finalitzar la performance després de comprovar la poca voluntat de diàleg de les empreses, han informat en un comunicat. Segons detallen, durant el dia han contactat amb una treballadora d’Haya Real Estate i amb el vicepresident de Cerberus. “Cap dels dos ha volgut cedir avui a les nostres demandes, tot i que no era tan complicat”, apunten.

La força immobiliària de Cerberus

Segons denuncien els activistes, Cerberus “és un dels fons d’inversió més grans a escala internacional” i té “múltiples negocis en el sector armamentístic, sanitari, en fons privats de pensions, i per descomptat, en l’especulació immobiliària”. Comptabilitzen que té en cartera més de 160.000 pisos a l’estat espanyol.

Alguns dels que ja coneixien les dificultats per negociar amb el fons d’inversió han explicat el seu cas a peu de carrer. Un dels exemples més il·lustratius és Ana María Banegas. “A mi em va desnonar Cerberus fa un any i sense alternativa habitacional”, ha expressat aquesta antiga veïna d’una casa okupa de Gràcia. Tot i tenir fills a càrrec i intentar arribar a un acord amb el gegant immobiliari, la membre del Sindicat d’Habitatge de Gràcia encara no ha trobat cap mena de resposta al seu cas d’emergència habitacional. No és cap excepció. Sovint, les grans empreses sense seu a Barcelona eviten donar resposta i converteixen l’intent d’arribar a un pacte en una odissea. “Per això, entenem que els fons voltor no poden seguir fent el que vulguin al nostre territori”, ha reblat Maria Antònia Castellana.

Maria Antònia Castellana, Clàudia Ruscalleda i Ana María Banegas, en la roda de premsa contra Cerberus, avui / D.C.

L’acció d’avui buscava ser un missatge contra tots els fons voltor, més enllà de Cerberus, i seguirà donant notícies pròximament, asseguren. De moment, els activistes s’han centrat a enviar un missatge al vicepresident de Cerberus European Servicing Iberia, Javier Puchol: “La pròxima vegada que entrem per aquesta porta serà perquè tu o algun superior teu ens haureu demanat una reunió”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa