Les platges de Barcelona són un refugi per a més d’un centenar d’espècies de peixos diferents. Aquesta és la conclusió de l’últim estudi impulsat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona sobre la biodiversitat marina del litoral de la capital catalana, una iniciativa que ha comptat amb la col·laboració de la ciutadania i que s’ha allargat gairebé quatre anys. Entre les diferents espècies detectades a la costa barcelonina destaquen algunes de protegides com els cavallets de mar, el reig o el mero, entre altres.
La nova informació sobre la biodiversitat marina de la ciutat ja ha estat inclosa en l’Atles de Biodiversitat de l’Ajuntament, que fins ara no incorporava detall sobre la quantitat d’espècies de peixos del litoral barceloní. Precisament, en la recollida d’aquestes dades inèdites hi ha jugat un paper clau la ciutadania, que ha participat en la iniciativa compartint a través d’una plataforma digital els albiraments realitzats en sortides d’esnòrquel i submarinisme. En total, els professionals de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona han recopilat i validat més de 10.000 observacions de fins a 713 espècies, de les quals 103 són peixos.

L’anàlisi -que ha comptat amb la col·laboració de l’empresa de serveis ambientals Anel·lides- també ha permès ratificar la presència a les platges barcelonines de diverses espècies de peixos invasors com la sorella del sud, que prové de les costes de l’Atlàntic oriental i l’Atlàntic occidental, i d’altres de més comuns com el déntol, el sorell o el reig, per exemple. En aquest sentit, l’objectiu final de la iniciativa és ajudar a avançar en la recerca i posar a disposició de la ciutadania el coneixement sobre la biodiversitat de les seves platges, però també millorar les polítiques de gestió d’algunes espècies, en especial de les més vulnerables i de les invasores.
“Estem molt contents que la biodiversitat marina aparegui per fi representada en aquest Atles de l’Ajuntament de Barcelona, i que a sobre sigui gràcies a la participació ciutadana”, assenyala Jaume Piera, investigador de l’ICM-CSIC i un dels coordinadors de la plataforma ciutadana que ha permès la identificació dels exemplars.
Una balena rorqual a Barcelona
La presentació de les dades d’aquest estudi ha coincidit amb l’albirament a només 10 milles nàutiques de la costa de Barcelona d’una balena rorqual, una de les espècies més grans del Mediterrani. Les espectaculars instantànies d’un dels grans salts de l’exemplar van ser captades per una de les integrants de l’embarcació Mar a la Vista, una iniciativa que organitza diferents recorreguts marítims pel litoral de la capital catalana amb l’objectiu d’albirar cetacis.